20.12.2024
Телеканал NTD

Скарб бронзової доби показали на виставці в Лондоні

Скарб бронзової доби показали на виставці в Лондоні

У Музеї Лондона відкривається виставка, присвячена скарбу Гейверінгу. На ній — 450 предметів, які датують бронзовою..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

У Музеї Лондона відкривається виставка, присвячена скарбу Гейверінгу. На ній — 450 предметів, які датують бронзовою добою. Археологи виявили їх два роки тому неподалік від Темзи.

Припускають, що предмети закопали між 900 і 800 роком до нашої ери.

Це найбільший скарб бронзової доби, який знайшли в Лондоні, і третій за величиною у Великій Британії.

[Кейт Сумналл, куратор виставки]:

«Це дає цінну інформацію про період, про який ми мало знаємо».

У скарбі багато сільськогосподарських знарядь праці, а також зброя, зокрема мечі та сокири.

[Наташа Феннер, помічниця куратора виставки]:
«Люди того періоду обробляли землю. Вони мали невеликі круглі житла, де виконували побутові справи: ткали й обробляли шерсть. У них була ієрархія, і землю ділили на частини».

На думку археологів, скарб викликає більше запитань, ніж дає відповідей. Незрозуміло, хто й навіщо закопав ці предмети. І чомусь майже вся зброя зламана чи пошкоджена.

Можливо, це було релігійне підношення, а, можливо, інструменти бронзової доби втратили свою цінність, коли з’явилися залізні речі.

Організатори виставки пропонують чотири теорії.

[Кейт Сумналл, куратор виставки]:
«Можливо, попит на бронзу знижувався, і тому її закопали. Можливо, вона була показником влади й статусу. Розподіл бронзи могла контролювати одна людина чи невелика група, щоб зміцнити свою владу. По-третє, це міг бути склад сировини, який заготовив коваль. І по-четверте, закопування в землю могло бути ритуалом. Ви добули руду, і тепер цикл завершується — ви кладете її назад у землю».

Виставка працюватиме до 18 квітня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Скарб бронзової доби показали на виставці в ЛондоніНа Кубі закінчується паливо?Мітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроЯку країну визнали найщасливішоюМарокко: лазні закриті, води немаєООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: