24.10.2024
Телеканал NTD

Близько 100 тисяч людей вийшло в неділю на протест у Мінську

Близько 100 тисяч людей вийшло в неділю на протест у Мінську

Щонайменше 100 тисяч протестувальників вийшло на вулиці Мінська в неділю. Ці виступи стали одними з наймасштабніших..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Щонайменше 100 тисяч протестувальників вийшло на вулиці Мінська в неділю. Ці виступи стали одними з наймасштабніших після виборів 9 серпня, коли Олександр Лукашенко оголосив про перемогу.

[протестувальник]:
«Не хочуть вони… Сьогодні навіть були затримання мирних людей, які гуляли містом. Як ось ми зараз ідемо-гуляємо, виражаємо свою думку, що влада чинить неправильно. Вони силою намагаються вигнати людей з міста, щоб усі сиділи вдома, щоби боялися влади, слухалися владу й перед нею схилялися».

У вихідні було затримано принаймні 250 осіб. Загалом на вулицях можна бачити багато поліції. Центральні площі столиці оточено.

Протестувальники не вірять результатам виборів і кажуть, що повинна була перемогти суперниця Лукашенка Світлана Тихановська, яка зараз у Литві.

За словами президента, народні протести спровокували іноземні сили.

Водночас двох білоруських опозиційних лідерів позбавлено волі. Їх звинувачують у спробі дестабілізувати ситуацію в країні й зашкодити національній безпеці.

Спочатку затримали Марію Колесникову. Як кажуть її соратники, опозиціонерку схопили люди в масках прямо на вулиці. Два дні потому затримали також Максима Знака. Обоє входили до складу Координаційної ради об’єднаної білоруської опозиції. Зараз усі її лідери або ув’язнені, або втекли до сусідніх країн.

Так, Колесникову намагалися вивезти на територію України. Однак на кордоні вона порвала свій паспорт.

Лукашенко у владі вже 26 років і каже, що без нього в країні настане хаос. Він прибув до Росії, щоб обговорити з Володимиром Путіним ситуацію в Білорусі. Також 14 вересня Мінськ і Москва починають спільні військові навчання.
Коротке посилання на цю сторінку:

Близько 100 тисяч людей вийшло в неділю на протест у МінськуЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країни

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: