25.09.2024
Телеканал NTD

Країни Балтії запровадили санкції стосовно Лукашенка та ще 29 чиновників

Країни Балтії запровадили санкції стосовно Лукашенка та ще 29 чиновників

Литва, Латвія та Естонія заборонили в'їжджати на свої території президенту Білорусі Олександру Лукашенкові та ще 29..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Литва, Латвія та Естонія заборонили в’їжджати на свої території президенту Білорусі Олександру Лукашенкові та ще 29 високопосадовцям.

Три країни Балтії підтримали звинувачення, які висунула опозиція Білорусі, й уважають, що Лукашенко сфальсифікував результати недавніх виборів, переобравшись на шостий термін поспіль.

Водночас їхні заходи виявилися суворішими, ніж загальноєвропейські, бо ЄС не планує ухвалювати санкції безпосередньо щодо Лукашенка.

Сам президент заперечує будь-які махінації і каже, що вибори пройшли чесно. У понеділок він обговорив зміни до конституції з головою верховного суду країни.

За словами Лукашенка, повернення до конституції 1994-го не буде. Тоді вона утверджувала парламентсько-президентську форму правління. Пізніше було внесено поправки, які наділили голову держави більшими повноваженнями.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«Попри те що в нас дещо авторитарний устрій нашого суспільного життя, президент оберігає та охороняє суди. Але це особистісний момент. А треба зробити так, щоб система працювала й не була зав’язаною на особистості, зокрема й на Лукашенку. Тому в новій конституції, виходячи з нашого з вами досвіду роботи за останню чверть століття, я думаю, ми гідно відобразимо систему устрою наших судів».

Водночас опозиціонерка Марія Колесникова разом із командою ще одного ув’язненого лідера опозиції Віктора Бабарики оголосила про створення нової партії під назвою «Разом».
Коротке посилання на цю сторінку:

Країни Балтії запровадили санкції стосовно Лукашенка та ще 29 чиновниківТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: