25.01.2024
Телеканал NTD

Росія пообіцяла Білорусі військову допомогу

Росія пообіцяла Білорусі військову допомогу

У неділю в Мінську пройшла ще одна акція протесту проти результатів виборів. Вона була однією з..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У неділю в Мінську пройшла ще одна акція протесту проти результатів виборів. Вона була однією з найвелелюдніших із початку виступів. За оцінками деяких журналістів, зібралося близько 200 тисяч осіб.

Люди вийшли після того, як Олександр Лукашенко поспілкувався із президентом Росії. З його слів, Москва згідно з договором про Союзну державу пообіцяла йому військову допомогу в разі зовнішньої воєнної загрози.

Лідер опозиції Марія Колесникова закликала покарати всіх винних у насильстві. Від початку виступів у сутичках із силовиками загинуло двоє протестувальників, близько 7000 було арештовано.

[Марія Колесникова, опозиційний лідер]:
«Усі, хто застосовував насильство до демонстрантів і просто перехожих на вулицях, в автозаках і згодом у РВВС та СІЗО, повинні відповісти відповідно до закону Республіки Білорусь».

Протести почалися після виборів 9 серпня. Згідно з офіційними даними, Лукашенко набрав понад 80 % голосів. Однак люди вважають, що він сфальсифікував результати, щоб залишитися на шостий термін. У владі він уже 26 років.

Водночас кілька працівників державної телерадіокомпанії країни, а саме Белтелерадіокомпанії, звільнилися на знак солідарності з мітингарями.

[Олексій, кореспондент]:
«Я, на жаль, іду з професії, яку я щиро люблю і якій присвятив своє життя».

[Олександр, оператор]:
«Ми — телевізійники. Нам соромно за те, що відбувається в плані підрізання інформації, що ми показуємо тільки один бік. Ми хочемо показувати з двох боків, трьох боків, чотирьох боків».

Світлана Тихановська, яка була головною суперницею Лукашенка на виборах, виїхала до Литви. Водночас вона закликала своїх прихильників виходити на марші свободи.

Також у неділю в Мінську пройшла акція прихильників Лукашенка. Президент виголосив перед ними промову.
Коротке посилання на цю сторінку:

Росія пообіцяла Білорусі військову допомогуФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Дипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: