20.01.2024
Телеканал NTD

У Білорусі випускають на волю тисячі затриманих під час протестів

У Білорусі випускають на волю тисячі затриманих під час протестів

Влада Білорусі почала звільняти тисячі людей, яких було схоплено під час протестів проти результатів президентських виборів...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Влада Білорусі почала звільняти тисячі людей, яких було схоплено під час протестів проти результатів президентських виборів. Уранці в п’ятницю біля Центру ізоляції правопорушників у Мінську зібралися сотні друзів і родичів затриманих. Людей випускали невеликими групами.

[Сергій, звільнений протестувальник]:
«Камера загалом розрахована на п’ятьох осіб, але нас було спочатку 25. Ну й потім забирали по п’ять, додавали… Конвеєр, так би мовити. Ти просто цілу ніч чуєш, як тут б’ють людей на вулиці».

[Євген, звільнений протестувальник]:
«Зараз я відчуваю полегшення, що це все закінчилося. Але я не думав, що в нас за ширмою якогось спокою… навіть близько не міг уявити, що коїться таке беззаконня».

[Ліна, жителька Мінська]:
«Мене запхали в автозак і сказали, що або я їду з нами на 15 діб, або мені відіб’ють ноги й відпустять. Оскільки я стою тут, зрозуміло, що я обрала — мені просто дуже побили ноги».

Крім звільнення затриманих, влада також публічно перепросила. Так, міністр внутрішніх справ країни Юрій Караєв висловив жаль, що травми від силовиків дістали випадкові перехожі.

Цими днями під час протестів загинуло щонайменше дві людини, затримано — 6700 осіб.

Місце смерті одного з учасників протесту відвідав посол ЄС в Білорусі Дірк Шубель. Під вигуки «Спасибі» він поклав квіти.

[Дірк Шубель, посол ЄС у Білорусі]:
«Ми закликаємо владу дозволити мирні протести, а також звільнити всіх, хто скористався цим правом».

Протестувальники звинувачують Олександра Лукашенка в тому, що він підтасував результати виборів, щоб переобратися на шостий термін. Сам президент раніше казав, що протести — це втручання зовнішніх сил для дестабілізації ситуації, і що на демонстрації виходять тільки безробітні й люди з кримінальним минулим.

Однак нещодавно голова Ради республіки Наталія Качанова сказала, що Лукашенко розпорядився переглянути всі затримання. За її словами, війна владі не потрібна.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Білорусі випускають на волю тисячі затриманих під час протестівІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: