25.08.2024
Телеканал NTD

У Білорусії тривають протести й сутички, а головна суперниця Лукашенка виїхала до Литви

У Білорусії тривають протести й сутички, а головна суперниця Лукашенка виїхала до Литви

У білоруській столиці тривають багатотисячні протести. Люди незадоволені результатами президентських виборів. За ними, очолити державу знову..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У білоруській столиці тривають багатотисячні протести. Люди незадоволені результатами президентських виборів. За ними, очолити державу знову має Олександр Лукашенко — уже вшосте.

Поліція розганяє мітинги, використовуючи гумові кулі, шумові гранати й сльозогінний газ.

Не всі відкрито виходять на демонстрації. Багато хто на знак солідарності просто сигналить клаксонами автомобілів. Деякі несуть квіти до місця, де 10 серпня в сутичках з поліцією загинув протестувальник.

Європейський Союз звинуватив уряд Лукашенка в непропорційному й неприйнятному насильстві. Він також сказав, що переглядає свої відносини з Мінськом.

Водночас головна суперниця чинного президента на виборах Світлана Тихановська була змушена виїхати з країни до Литви.

Як кажуть її соратники, до цього з нею проводили бесіду представники органів безпеки.

[Марія Колесникова, голова передвиборчого штабу Віктора Бабарики]:
«Три години в кабінеті з представниками силових структур, коли є діти, коли є чоловік, який під кримінальним переслідуванням, коли є друзі й прихильники, які сидять у в’язниці… Я вважаю, що коли все твоє оточення й твоя сім’я у заручниках, дуже складно не відчувати тиску й робити заяви не під тиском».

Сама Тихановська записала відеозвернення, де спробувала пояснити свій від’їзд.

[Світлана Тихановська, кандидат у президенти Білорусії]:
«Я ухвалила дуже важке для себе рішення. Це рішення я зробила абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій жодним чином на нього просто не могли вплинути. Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто мене засудить, а багато хто й зненавидить. Але знаєте, не дай Боже постати перед таким вибором, перед яким опинилася я».

Міністр закордонних справ Литви сказав, що Тихановській видали гостьову візу на рік, і що вона перебуває у Вільнюсі зі своїми дітьми, а також головою її передвиборчого штабу.

[Лінас Антанас Лінкявічюс, міністр закордонних справ Литви]:
«Я не знаю, чим їй погрожували. Я тільки кажу, що другий варіант, який вона мала, так би мовити, не передбачав свободи. Була можливість покинути країну, і вона нею скористалася».

Лукашенко обіймає посаду президента Білорусі з 1994 року, тобто вже 26 років. Це найдовший термін серед чинних голів держав Європи й пострадянського простору.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Білорусії тривають протести й сутички, а головна суперниця Лукашенка виїхала до ЛитвиОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови Каталонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: