29.04.2024
Телеканал NTD

Протестувальники в Білорусі будують барикади й закликають Лукашенка піти геть

Протестувальники в Білорусі будують барикади й закликають Лукашенка піти геть

Білоруска поліція використала водомети, сльозогінний газ і шумові гранати для розгону демонстрантів, які вийшли на вулиці..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Білоруска поліція використала водомети, сльозогінний газ і шумові гранати для розгону демонстрантів, які вийшли на вулиці після того, як у країні провели президентські вибори. За результатами екзитполів, майже 80 % голосів отримав нинішній президент Олександр Лукашенко. А його головна опонентка Світлана Тіхановська здобула підтримку 6,8 % голосів виборців.

Водночас, згідно з неофіційними екзитполами, на закордонних дільницях перемогла Тіхановська.

У Мінську та інших містах на протести вийшли тисячі людей. Деякі будували барикади зі сміттєвих баків і вигукували «Іди геть». Опозиція повідомляє, що сили безпеки застосовували бойову зброю. Але офіційних даних про загиблих чи поранених немає.

Спостерігачі не називають вибори в Білорусі чесними і справедливими. Повідомляється про численні порушення. Приміром, не всі змогли проголосувати через великі черги.

Олександр Лукашенко прийшов до влади в 1994 році. Проти його беззмінного правління опозиція виступає не вперше. Вона критикує його економічну політику й придушення прав людини. Останнім часом до цього також додалася критика щодо його реакції на коронавірус.

Світлана Тіхановська стала кандидатом після того, як запроторили до в’язниці її чоловіка-блогера, який критикував владу й хотів висуватися в президенти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протестувальники в Білорусі будують барикади й закликають Лукашенка піти гетьКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюЄС виступає проти переслідування Фалуньгун у КитаїАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїПерша перемога: Дональд Трамп обійшов усіх республіканських кандидатів в АйовіКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: