08.11.2024
Телеканал NTD

Вибух у порту Бейрута: 78 загиблих, понад 4000 поранених

Вибух у порту Бейрута: 78 загиблих, понад 4000 поранених

У Лівані з'ясовують причини сильного вибуху в районі порту Бейрута. Унаслідок інциденту загинуло щонайменше 78 осіб,..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

У Лівані з’ясовують причини сильного вибуху в районі порту Бейрута. Унаслідок інциденту загинуло щонайменше 78 осіб, близько 4000 постраждало.

Спочатку висували версію про вибух на складі піротехніки. Однак пізніше деякі офіційні особи сказали, що здетонував нітрат амонію, який зберігався в порту близько шести років без жодних запобіжних заходів. Там було понад 2700 тонн. Цю речовину використовують як добриво, а ще з неї виготовляють вибухівку. Причиною вибуху могла бути пожежа на піротехнічному складі.

Чому почалося загоряння, поки невідомо. Припускають, що пожежа виникла через зварювальні роботи.

[Ахмад Ісмаїл, власник магазину]:
«Ми удвох стояли біля входу й відчули, як затремтіло скло. Я сказав йому, що це може бути землетрус. Ми пішли запитати в сусідів, що сталося. Потім я побачив над Бейрутом щось на зразок спалаху, далі все почервоніло, і вибухова хвиля відкинула мене в інший кінець магазину. Коли я летів, то кликав Ахмада, він упав десь поза магазином».

У наслідок потужного вибуху в Бейруті постраждало багато будівель, зокрема й лікарні.

[Георг Саад, представник лікарні св. Георга]:
«Тут загинуло четверо, серед них медсестри, пацієнти й відвідувачі. Багато загиблих і багато поранених. Тут у нас близько 200 поранених».

Загалом лікарні міста переповнені. Через велику кількість постраждалих місць бракує. Людей уже вивозять до інших міст, щоб надати їм допомогу там.

У пошуках зниклих родичів до лікарень приходять сотні жителів Бейрута.

[Ібрагім Шамас, житель Бейрута]:
«(Моєму племінникові) 29 років. Із сьомої вечора ми обходимо лікарні Бейрута. Ми чекаємо списки імен. Поки нічого немає. Не відомо, чи він живий».

Президент Лівану Мішель Наїм Аун сказав, що всю інформацію про зберігання вибухонебезпечних речовин на складі буде оприлюднено, а винних покарано. А ще запропонував на два тижні запровадити в країні режим надзвичайної ситуації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вибух у порту Бейрута: 78 загиблих, понад 4000 пораненихУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліНирки — у центрі нової кризи в НепаліФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоФермери блокують автомагістралі в усій ІспаніїНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуВелика Британія наклала санкції на китайських хакерів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: