25.09.2024
Телеканал NTD

Чи переживуть старі греблі Китаю рік рекордних дощів

Чи переживуть старі греблі Китаю рік рекордних дощів

Минулого місяця після багатоденних злив у китайському Гуансі-Чжуанському автономному районі прорвало греблю на невеликому водосховищі. Тоді..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Минулого місяця після багатоденних злив у китайському Гуансі-Чжуанському автономному районі прорвало греблю на невеликому водосховищі. Тоді затопило дороги, сади та поля села Шацзисі. Обійшлося без жертв.

[Ло Ціюань, житель села Шацзисі]:
«Ми не знаємо, як вона завалилася. Повінь була значною. Такої раніше ніколи не було. Цього разу вона була дуже великою. Вода переливалася через греблю, і згодом та завалилася».

У Китаї 94 тисячі старих гребель. І багато з них у такому самому жалюгідному стані. Недавні повені стали для них справжньою перевіркою на міцність.

У китайських ЗМІ руйнування цієї греблі не висвітлювали. У той час їхня увага була прикутою до повіту Яншо того ж автономного району. Там за три години випала двомісячна норма опадів.

Утім, проблема з греблями дуже нагальна. Багато хто побоюється, що великі повені можуть їх зруйнувати. І тоді під загрозою опиняться мільйони селян.

[Лі Юаньцзюнь, житель села Шацзисі]:
«Кожній греблі тут близько 50 років. І кожна споруда, якій півстоліття, має певні ризики. Якщо не зміцнювати й не захищати їх, довго вони не простоять».

У 50‒60 роках минулого століття в Китаї масово будували греблі. Так хотіли розв’язати проблему посухи. Але їх часто зводили з дешевих матеріалів і не дотримувалися норм. Так, з 1954 по 2005 рік у країні завалилося понад 3400 гребель.

[Чжоу, місцева жителька]:
«Звісно, на мене це вплине. Це дуже велике й довге водосховище. Коли станеться повінь, вони повинні спускати воду. Я це знаю, бо я з тієї гори. А коли вони спускають воду, то вода приходить, і село затоплює».

Варто зазначити, що побоювання останнім часом викликає і найбільша гребля світу «Три ущелини», яка запрацювала 2003 року на річці Янцзи. За деякими даними, її конструкція виявилася неміцною і, судячи зі знімків із супутника, подекуди деформувалася. Якщо «Три ущелини» впадуть, постраждає більш як 400 мільйонів осіб, що живуть унизу за течією, зокрема жителі міста Шанхай і Ухань.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чи переживуть старі греблі Китаю рік рекордних дощівАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта Evergrande

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: