25.07.2024
Телеканал NTD

Через закон про нацбезпеку гонконзькі видавництва змушені здійснювати самоцензуру

Через закон про нацбезпеку гонконзькі видавництва змушені здійснювати самоцензуру

Упродовж останніх двох тижнів гонконзький видавець Реймонд Ен терміново вносив зміни в книжку під назвою «Заради..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Упродовж останніх двох тижнів гонконзький видавець Реймонд Ен терміново вносив зміни в книжку під назвою «Заради свободи». Він заміняв слово «революція» на «протести» й скорочував абзаци, де був заклик до незалежності його регіону.

Каже, що зміни вносив із важким серцем, однак мусив це зробити через нещодавно ухвалений у Гонконзі закон про нацбезпеку. Згідно з документом, за злочини, пов’язані із сепаратизмом, тероризмом, підривом влади та співпрацею з іноземними силами, може загрожувати тривалий термін ув’язнення, аж до довічного. До того ж статті там сформульовано нечітко.

[Реймонд Ен, видавець]:
«Уся ця частина підриває безпечність цієї книги, доведеться її прибрати. Знову ж таки, це дуже боляче. Раніше у нас була свобода, ми могли друкувати, що хотіли. Це була одна з думок, і кожен має її поважати. Ми нічого не просуваємо, ми просто показуємо, що люди насправді думають про ситуацію в Гонконзі».

Тепер у регіоні самоцензуру здійснюють не лише видавництва, а й друкарні. Троє з них відмовилися випускати книжку Реймонда, а одне погодилося це зробити, але анонімно й тільки після того, як вийде докладніше роз’яснення положень нового закону.

Також багато видавництв припинили роботу над деякими виданнями, а дистриб’ютори й книгарні вже прибирають із полиць книги на чутливі для китайської компартії теми.

Водночас Європейський Союз у понеділок оголосив, що готує контрзаходи щодо Пекіна, які стануть відповіддю на спірний закон. Утім, про економічні санкції поки не йдеться.

Як сказав Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель, Євросоюз може заборонити експорт до Гонконгу технологій чи обладнання, яке може бути використане для придушення продемократичних протестів. Крім того, переглянуть угоди про екстрадицію з регіоном і правила подорожей, а також збільшать кількість стипендій і віз для студентів із Гонконгу.

Слід зазначити, що Австралія свою угоду про екстрадицію з Гонконгом уже скасувала. Прем’єр-міністр країни Скотт Моррісон сказав, що країна на п’ять років продовжує візи гонконжцям, які живуть в Австралії, а ще пропонує їм процедуру оформлення посвідки на проживання. Також країна розробила механізм переїзду фінансових, консалтингових та медійних компаній із Гонконгу до Австралії.

Раніше Велика Британія вже розширила візові можливості для гонконжців. А Канада скасувала угоду про екстрадицію з регіоном.

США ж почали позбавляти Гонконг статусу особливого торгового партнера Вашингтона.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через закон про нацбезпеку гонконзькі видавництва змушені здійснювати самоцензуруУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: