19.07.2024
Телеканал NTD

Нова форма протесту в Гонконзі: порожні аркуші без гасел

Нова форма протесту в Гонконзі: порожні аркуші без гасел

Вікно однієї з гонконзьких кав'ярень покривають такі різнокольорові клейкі папірці для нотаток. Але це не просто..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Вікно однієї з гонконзьких кав’ярень покривають такі різнокольорові клейкі папірці для нотаток. Але це не просто декорація, а унікальна форма протесту.

Магазини, кав’ярні, ресторани та інші заклади цього особливого району КНР дозволяють відвідувачам клеїти такі аркуші, щоб виразити солідарність із продемократичними протестами.

Якщо раніше на них писали гасла, то тепер через недавно запроваджений закон про нацбезпеку їх чіпляють чистими. Та фактично всі розуміють, що вони означають.

[Едді, відвідувач кав’ярні]:

«Це просто інший спосіб передати наші вимоги. Якщо не дозволяєте нам протестувати одним способом, ми знайдемо інший».

Магазини й кав’ярні, які підтримують протестний рух, називають «жовтими». Це один із таких ресторанів.

[Тан Вонг, власник ресторану]:
«Ми вирішили підтримати рух, бо це наша приватна власність. Ми намагаємося сказати жителям Гонконгу, що це єдине, що ми, “жовті” магазини, можемо зробити. Якщо ми не опиратимемося, то не зможемо доносити до інших наші послання».

Пекін запровадив закон про нацбезпеку в Гонконзі 30 червня. Згідно з ним будь-які заходи на яких, наприклад, вигукують гасла й тримають плакати із закликами до незалежності острова, уважаються незаконними. Максимальний термін покарання — довічне ув’язнення.

Люди кажуть, що порожні аркуші — один із небагатьох способів виразити свою позицію.

[Ма Нгок, співробітник Китайського університету Гонконгу]:
«Насправді магазини й самі протестувальники й нині намагаються передати свою думку й водночас уникнути юридичних проблем. Вони чіпляють порожні аркуші. Якщо навіть влада захоче притягти їх до суду, то не матиме в чомусь їх звинуватити».

Традиція клеїти папірці із закликами чи словами підтримки виникла 2014 року під час так званої Революції парасольок. Тоді люди вимагали запровадити в регіоні вільні вибори.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова форма протесту в Гонконзі: порожні аркуші без гаселТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіГонконг посилив закон про нацбезпекуУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: