25.05.2024
Телеканал NTD

Закон про нацбезпеку в Гонконзі: генконсул США зробив заяву

Закон про нацбезпеку в Гонконзі: генконсул США зробив заяву

Генеральний консул США Генском Сміт прокоментував ситуацію, яка склалася в Гонконзі через нещодавно ухвалений закон про..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Генеральний консул США Генском Сміт прокоментував ситуацію, яка склалася в Гонконзі через нещодавно ухвалений закон про національну безпеку. За його словами, Вашингтон уже вжив певних заходів, а також розробляє нові.

[Генском Сміт, генеральний консул США в Гонконзі й Макао]:
«Нещодавно ми оголосили про візові обмеження щодо китайських чиновників, відповідальних за підрив автономії Гонконгу. Ми також змінимо правила експорту до Гонконгу оборонних матеріалів і особливо важливих технологій. Білий дім розглядає й інші заходи».

За словами Сміта, чим більше Гонконг буде перетворюватися на материковий Китай, тим більше США коригуватимуть свої відносини з регіоном.

[Генском Сміт, генеральний консул США в Гонконзі й Макао]:
«Ми закликаємо Пекін дотримуватися своїх зобов’язань, узятих перед народом Гонконгу в Об’єднаній декларації. Останніми роками ми бачимо постійну ерозію автономії Гонконгу. Сюди ж входить і ухвалення закону про нацбезпеку».

Пекін затвердив у Гонконзі закон про нацбезпеку 30 червня. Він має протистояти підриву влади, сепаратизму, тероризму та змові з іноземними силами.

Це обурило жителів регіону, адже відколи Велика Британія передала Гонконг КНР у 1997 році, тут діє свій парламент, поліція та інші органи. Пекін повинен відповідати лише за зовнішню політику регіону.

Тепер же, згідно з новим документом, у Гонконзі з’явиться представництво китайської служби безпеки, повноваження якого будуть вищими, ніж у місцевої поліції.

До того ж визначення в законі дуже широкі. Багато хто побоюється, що він дасть змогу владі КНР переслідувати всіх неугодних, зокрема й демократичних активістів регіону.

Більше того, згідно з документом, компартія КНР за будь-яку критику на свою адресу зможе притягнути до відповідальності не тільки жителів Гонконгу, а й іноземних громадян. Максимальний термін за злочини, які підпадають під дію закону, — довічне ув’язнення.

Підозрюваних зможуть арештувати безпосередньо на території КНР. Також їх можуть затримати в будь-якій країні, яка уклала з Китаєм угоду про екстрадицію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Закон про нацбезпеку в Гонконзі: генконсул США зробив заявуНегода залишила без світла сотні тисяч австралійців137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британцівСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: