24.06.2024
Телеканал NTD

У Гонконзі без попередження відкрили офіс китайської служби безпеки

У Гонконзі без попередження відкрили офіс китайської служби безпеки

У Гонконзі відкрився офіс китайської служби безпеки. Він стежитиме за виконанням нового закону про нацбезпеку, який..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

У Гонконзі відкрився офіс китайської служби безпеки. Він стежитиме за виконанням нового закону про нацбезпеку, який Пекін нещодавно ухвалив у цьому автономному регіоні, і який викликав невдоволення як місцевих жителів, так і міжнародної спільноти.

Перехожі кажуть, що не очікували побачити представництво китайських правоохоронців так швидко й без попередження.

[житель Гонконгу]:
«Жодного повідомлення не було. Вони нічого не сказали, а потім зненацька перекрили дорогу. Ні з того ні з сього стільки всього відбувається. Я бачу в новинах, що підіймають прапор, дорога закрита, на вулиці багато чиновників. Не думаю, що це добре».

Новий закон каратиме за злочини, пов’язані з підривом влади, сепаратизмом, тероризмом і змовою з іноземними силами. Максимальне покарання за його статтями — довічне ув’язнення.

У понеділок опублікували деякі деталі нового закону. Так, правоохоронці зможуть обшукувати приватні приміщення без ордера. Також від інтернет-провайдерів зможуть вимагати зняти певний контент із їхніх платформ.

2 липня влада Гонконгу також визнала незаконним популярний слоган протестувальників «Звільнити Гонконг, революція нашого часу».

Американський сенатор Рік Скотт на своїй сторінці у твітері написав: «Жителів Гонконгу перетворили на в’язнів у власній країні».

А голова гонконзької адміністрації Керрі Лам, яку називають ставленицею Пекіна, сказала, що закон досить м’який, якщо порівняти з подібними документами в інших країнах. Вона також заявила, що всі кримінальні злочини в межах законодавства чітко визначені.

Та не всі думають так само. Багато жителів Гонконгу й правозахисні групи вже сказали, що новий закон настільки розмитий, що, посилаючись на нього, зможуть переслідувати всіх неугодних Пекіну.

У законодавчому органі автономного регіону між опозиційними й пропекінськими депутатами відбулася словесна сутичка.

[Кхуок Кхакхі, опозиційний законодавець]:
«У материковому Китаї яких людей заарештовують за звинуваченням у спробі повалити режим? Це Лю Сяобо, Ван Цюаньчжан, Сюй Чжиюн. Усі ці люди не зробили нічого, що завдало би шкоди країні. Вони просто пішли проти політики».

Тим часом Фейсбук, Ґуґл і Твіттер поки перестали надавати дані користувачів у регіоні гонконзькій владі. Тим самим вони також виразили своє побоювання щодо нового закону.

Ці інтернет-платформи тривалий час тут вільно працювали. У материковому Китаї ситуація інша. Там діє «Великий китайський фаєрвол», який блокує доступ до ґуґла, твітера й фейсбука.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконзі без попередження відкрили офіс китайської служби безпекиСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Німецькі машиністи оголосили найдовший страйк в історії країниАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихомДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: