29.04.2024
Телеканал NTD

Новий закон про нацбезпеку в Гонконзі: арештовано понад 300 осіб

Новий закон про нацбезпеку в Гонконзі: арештовано понад 300 осіб

Понад 300 осіб було заарештовано 1 липня в Гонконзі після того, як тисячі людей вийшли на..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Понад 300 осіб було заарештовано 1 липня в Гонконзі після того, як тисячі людей вийшли на вулиці на протест. Днем раніше в цьому автономному регіоні КНР, де фактично мають діяти демократичні норми, ухвалили закон про національну безпеку. Причому комуністична влада Китаю зробила це безпосередньо.

Це спричинило обурення гонконжців: тепер тут створять офіс китайської служби безпеки й зможуть будь-кого заарештувати, звинувативши в підриві влади, сепаратизмі, тероризмі або у зв’язках з іноземними силами.

У документі йдеться, що закон діє також щодо злочинів, учинених проти Гонконгу громадянами будь-якої країни й за межами регіону. Інакше кажучи, усі, хто пише статті, у яких критикує китайську компартію або просуває санкції щодо режиму, теж потрапляють до зони ризику. Цих людей можуть арештувати, коли ті прибудуть до Китаю або навіть під час пересадки між рейсами в Гонконзі.

Також у документі зазначається, що гонконжці, які провокують ненависть стосовно китайського режиму або влади регіону, можуть дістати довічний термін.

Експерти кажуть, що гонконзький закон навіть ширший, ніж той, який діє в материковому Китаї. Він викликав різку критику міжнародної спільноти.

Так, Австралія вже розглядає можливість надавати притулок жителям Гонконгу, яким загрожує переслідування з боку влади КНР.

[Скотт Моррісон, прем’єр-міністр Австралії]:
«Такої позиції дотримується не лише Австралія. Ми зробили це з багатьма іншими країнами, які ставляться до проблеми так само».

Японія заявила, що уважно стежитиме за ситуацією в Гонконзі, а також ще раз наголосила на важливості принципу «одна країна — дві системи».

[Йосіхіде Суга, спікер кабінету міністрів Японії]:
«Майбутнє принципу “одна країна — дві системи” надзвичайно важливе для Японії. У нас дуже тісні економічні та соціальні зв’язки з Гонконгом».

Спікер нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі назвала закон у Гонконзі жорстоким придушенням, яке покладе край моделі «одна країна — дві системи». А держсекретар США Майк Помпео зазначив, що Білий дім і далі позбавлятиме Гонконг статусу особливого торгового партнера Вашингтона.

Уряд Великої Британії теж зробив заяву. Міністр закордонних справ країни Домінік Рааб зазначив, що закон про нацбезпеку — це пряма загроза свободам людей і порушення Спільної декларації 1984 року, яку підписало Сполучене Королівство та Китай. Нагадаємо, Велика Британія передала Гонконг КНР у 1997 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий закон про нацбезпеку в Гонконзі: арештовано понад 300 осібНовий удар по китайській компанії Evergrande: арештовано віцепрезидента автомобільного підрозділуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта Evergrande

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: