20.01.2024
Телеканал NTD

У Гонконзі ухвалили спірний закон про нацбезпеку

У Гонконзі ухвалили спірний закон про нацбезпеку

У Гонконзі пройшов протест проти нового закону про нацбезпеку, який нещодавно безпосередньо тут ухвалила влада КНР...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

У Гонконзі пройшов протест проти нового закону про нацбезпеку, який нещодавно безпосередньо тут ухвалила влада КНР. Захід збігся в часі з річницею передання регіону від Великої Британії Китаю 1 липня 1997 року.

Протестувальники вимагали скасувати закон, який, на їхню думку, позбавить Гонконг його свобод, гарантованих принаймні на 50 років договором про передання. Згідно з угодою, Пекін мусить управляти територією за принципом «одна країна — дві системи».

[Ейвері Нг, активіст]:
«Можливо, у майбутньому ми більше не побачимо на вулицях мільйона людей. І не тому, що будемо задоволені урядом, а тому, що тепер живемо в страху».

На материковому Китаї править компартія. А в Гонконзі формально діє демократична система. Під новий закон підпадатимуть злочини, пов’язані з підривом влади, сепаратизмом, тероризмом і співпрацею з іноземними силами. Максимальним терміном за це буде довічне ув’язнення.

Як заявили китайські чиновники, підозрюваних, заарештованих відповідно до закону, можуть відправити на суд до материкового Китаю. Водночас у регіоні створять представництво китайської служби безпеки.

Активісти, правозахисники, опозиціонери й міжнародні уряди побоюються, що компартія використає закон, щоб переслідувати всіх неугодних і придушувати продемократичні рухи в регіоні.

ЄС і Велика Британія вже розкритикували новий закон.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Нам шкода через таке рішення».

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Ми, зрозуміло, дуже стурбовані рішенням Пекіна ухвалити закон про національну безпеку, бо Гонконг від нього постраждає».

США вже почали процес позбавлення Гонконгу його статусу особливого торгового партнера Вашингтона. Тепер регіону не продаватимуть озброєння й високотехнологічне обладнання зі США.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконзі ухвалили спірний закон про нацбезпекуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: