29.04.2024
Телеканал NTD

Традиційні житла аборигенів зводять на острові Тасманія

Традиційні житла аборигенів зводять на острові Тасманія

Ось у таких житлах на австралійському острові Тасманія тисячі років тому мешкав народ палава. Куренях є..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Ось у таких житлах на австралійському острові Тасманія тисячі років тому мешкав народ палава. Куренях є місце для багаття, щоб готувати їжу й грітися.

[Енді Скалторп, голова Аборигенного центру Тасманії]:
«Жителі західного узбережжя робили такі курені тисячі років. І для збереження цієї культури дуже важливо, щоб така практика не зникала».

Ця громада тасманійців намагається зберегти культуру аборигенів, будуючи такі житла. А ще вони розповідають молоді про стародавні звичаї.

[Брентон Браун, рейнджер]:
«Люди вчитимуться поваги за допомогою знань».

Натхнення черпають зі давніх книг. Курені зводять на охоронюваних територіях. Палиці шукають теж тут. А кору для верхнього шару дає Лісове господарство Тасманії.

Усю конструкцію поки зміцнюють мотузками. У майбутньому планують перейти на традиційніші матеріали, наприклад на жили кенгуру.

[Брентон Браун, рейнджер]:
«З часом ми вдосконалимо наші техніки, постараємося максимально їх наблизити до тих, які використовували наші предки».

[Тім Ловрі, рейнджер]:
«Але не завжди це одні й ті ж матеріали, бо в буші в різних місцях ростуть різні рослини. Слід використовувати те, що є».

На будівництво одного куреня йде приблизно три місяці. Громада сподівається, що колись такі житла з’являться на всьому західному узбережжі Тасманії. Уже почалися переговори про те, щоби повернути державні землі їхнім колишнім власникам — аборигенним народам. Наразі відвідування таких куренів безкоштовне.
Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційні житла аборигенів зводять на острові Тасманія«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen YunСендбординг повертається до Намібії«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у Лондоні10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024200 дронів показали світлове шоу в нічному небі МадридаУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарУ вірменському місті Гюмрі ще не перевелися ковалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: