19.01.2024
Телеканал NTD

На кордоні Китаю та Індії вперше за 45 років загинули військовослужбовці

На кордоні Китаю та Індії вперше за 45 років загинули військовослужбовці

Ці індійці оплакують свого сина-солдата, який загинув на китайсько-індійському кордоні під час сутичок. Вони не можуть..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Ці індійці оплакують свого сина-солдата, який загинув на китайсько-індійському кордоні під час сутичок. Вони не можуть прийти до тями від шоку, адже останні 45 років військові на лінії фактичного контролю між двома країнами не гинули. Водночас пострілів ніхто не чув.

[батько загиблого військовика]:
«Ми шоковані. Коли вчора дізналися про сумну долю сина, то не могли в це повірити. Я цього не чекав, адже він давно служив у таких небезпечних зонах».

Разом із полковником Сантошем Бабу загинуло ще 19 індійських військовиків. Це сталося в районі долини Галван у провінції Ладакх поряд із Кашміром.

У Кашмірі, на частину якого претендує Індія, Китай і Пакистан, уже давно не припиняються сутички між військовими й збройними угрупованнями. Але на лінії контролю з Китаєм зіткнень не було давно.

Ситуація на кордоні стала загострюватися в травні. Обидві сторони відправили туди тисячі військових. Утім, 6 червня Китай та Індія домовилися розв’язувати питання мирним шляхом, й армійці поступово почали залишати лінію контролю.

На цьому тлі загибель індійських військовиків ще дивніша. Місцеві жителі кажуть, що пострілів ніхто не чув. Деякі індійські ЗМІ писали, що солдатів могли забити до смерті. Однак ця версія в офіційних джерелах не підтверджується.

Також індійська влада заявляє, що загиблі були з обох сторін. Однак МЗС КНР про жертви китайських військовиків нічого не повідомило.

Водночас у місті Ахмедабад пройшов протест проти сутичок на кордоні. Люди закликали індійську владу оголосити Китаю економічну війну.

[протестувальник]:
«Ми розбиваємо й спалюємо китайські товари, китайські телефони й закликаємо наших громадян бойкотувати товари, завдати Китаю економічних збитків, оголосити Китаю економічну війну й зробити Індію самодостатньою. Зробімо Індію самодостатньою й даймо Китаю відсіч».

Лінія фактичного контролю між Індією та Китаєм погано демаркована й проходить через річки, озера й снігові вершини. Сторони нерідко звинувачують одна одну в перетині кордону.

Спірні території Китай захопив під час прикордонного конфлікту з Індією в 1960‒62 роках. Як припускають, причиною китайського вторгнення стало те, що індійська влада надала політичний притулок 14-му далай-ламі. Він утік з Тибету, коли регіон захопила китайська армія.
Коротке посилання на цю сторінку:

На кордоні Китаю та Індії вперше за 45 років загинули військовослужбовціНімецькі машиністи оголосили найдовший страйк в історії країниСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію влади

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: