29.01.2024
Телеканал NTD

Протестувальники в США розмальовують і руйнують статуї Колумба

Протестувальники в США розмальовують і руйнують статуї Колумба

У містах США тривають протести проти расизму та жорстокості поліції. Вони спалахнули після смерті афроамериканця Джорджа..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У містах США тривають протести проти расизму та жорстокості поліції. Вони спалахнули після смерті афроамериканця Джорджа Флойда. У його загибелі звинувачують поліціянтів.

Водночас виступи часто супроводжуються руйнуваннями й мародерством. Тепер агресивно налаштовані демонстранти націлилися на все, що нагадує про колоніальне минуле США.

Так, у Бостоні протестувальники відтяли голову статуї Христофора Колумба. Ще один пам’ятник мандрівнику повалили й скинули в озеро в Ричмонді, штат Вірджинія. Перед цим її розмалювали червоною й білою фарбою.

Ці статуї викликають гнів, оскільки пов’язані з періодом работоргівлі. Колумб народився в італійській Генуї в 1451 році. Його морські подорожі через Атлантику відкрили шлях для колонізації американських континентів європейцями. Уперше мореплавець прибув до Америки 12 жовтня 1492 року. Цей день досі відзначають у США як національне свято — День Колумба.

У Портсмуті, теж штату Вірджинія, протестувальники розмалювали й повалили статуї монумента Конфедерації. Застосували сокири. У процесі одна людина дістала травму.

У Вашингтоні сотні людей пройшли маршем від Білого дому до меморіалу Лінкольна.

Водночас кабельна й супутникова телевізійна мережа «HBO» видалила зі своєї платформи потокового відео оскароносний фільм «Віднесені вітром». У заяві сказано, що фільм був «продуктом свого часу» й передає «етнічні та расові упередження».

За даними американських ЗМІ, агресивні дії протестувальників уже призвели до жертв. Під час протестів загинуло 17 людей. Здебільшого це були поліціянти або просто перехожі.

Найстаршим серед жертв став 77-річний поліціянт із міста Сент-Луїс. Він загинув 2 червня, захищаючи ювелірний магазин від мародера.

Водночас Білий дім уже готує реформу американської поліції. Так, він хоче вжити заходів щодо жорстокості поліціянтів. Проте адміністрація Дональда Трампа оголосила, що навіть не розглядає ймовірності скасування фінансування поліційних управлінь, до чого закликають деякі ліві організації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протестувальники в США розмальовують і руйнують статуї КолумбаУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуСША внесли єменських хуситів до списку терористичних угруповань137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїРакетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: