24.06.2024
Телеканал NTD

Космічний телескоп «Евклід» показав зображення далеких галактик

Космічний телескоп «Евклід» показав зображення далеких галактик

Європейське космічне агентство опублікувало невеликий фрагмент роботи телескопа «Евклід». Його місія — фотографувати небо та картографувати..

Дата завантаження: 2024-10-24

video
play-sharp-fill

Європейське космічне агентство опублікувало невеликий фрагмент роботи телескопа «Евклід».

Його місія — фотографувати небо та картографувати Всесвіт за межами Чумацького Шляху.

Його запустили в космос торік на ракеті SpaceX.

[Бруно Альтьєрі, працівник ЄКА]:

«Його головне завдання — створення тривимірної мапи Всесвіту, картографування мільярдів галактик та спостереження за тим, як усе це розвивалося. Бо що далі від нас об’єкт, то далі йдеш у минуле. Ми повернемося на 10 мільярдів років назад».

Фотографії охоплюють частину південного неба — ділянку приблизно в 500 разів більшу за Місяць.

[Сешарі Надатур, професор космології]:

«Це мозаїка, складена з багатьох різних фрагментів, куди був направлений телескоп і де проводили спостереження. Вона охоплює лише близько 1 % ділянки, яку “Евклід” покриє до кінця своєї місії. Усі дані, які ми вже зібрали, це лише мала частина».

На знімках можна побачити коло 14 мільйонів галактик.

Роздільна здатність зображень, викладених для загального користування, для наукової роботи недостатня. Але їх однаково можна збільшити в 600 разів, щоб побачити проблиски далеких світів.

[Бруно Альтьєрі, працівник ЄКА]:

«Збільшуючи масштаб, можна побачити скупчення галактик, а потім конкретні галактики в цьому скупченні та галактики на тлі. Можна фантастично збільшувати масштаб».

Місія має намір пролити світло на дві таємниці космосу: темну матерію та темну енергію.

Як уважають, темна матерія спотворює світло, що йде до нас із далеких галактик. Але вчені не зовсім розуміють, як це працює.

Водночас темна енергія відповідальна за загадкове явище, пов’язане з розширенням Усесвіту.

На картографування неба «Евклід» витратить шість років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Космічний телескоп «Евклід» показав зображення далеких галактикСобака-робот на варті врожаюСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляжНауковці: дельфіни всміхаються під час ігор із іншими дельфінамиУ Японії розробили прилад, який запобігає тепловому ударовіВивчення рухів немовлят може допомогти виявляти аутизм у ранньому віці«Розумні» окуляри показали, на що найчастіше дивляться покупці нерухомостіНовий пристрій відновлює рухливість після інсультуНобелівську премію з медицини вручать за відкриття мікроРНКПерший у світі центр розведення качконосів відкрився в Австралії
Hide picture

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: