Прибрати сміття з орбіти: ЄКА уклала контракт із D-Orbit

Прибрати сміття з орбіти: ЄКА уклала контракт із D-Orbit

Орбіта Землі переповнена супутниками та космічним сміттям, загальний обсяг якого сягає 7700 тонн. Тепер італійська фірма..

Дата завантаження: 2024-10-18

Орбіта Землі переповнена супутниками та космічним сміттям, загальний обсяг якого сягає 7700 тонн.

Тепер італійська фірма D-Orbit заявляє, що її інноваційний апарат GEA може допомогти. Він подовжить термін служби деяких супутників та прибере ті, що не працюють, із зони ризику.

D-Orbit уже уклала контракт на 130 мільйонів доларів із Європейським космічним агентством на розроблення можливостей комерційного обслуговування європейських супутників та прибирання сміття.

Гендиректор D-Orbit Лука Россеттіні розповідає, як працюватиме GEA.

[Лука Россеттіні, генеральний директор D-Orbit]:




«Ми зістикуємося із супутником, а потім можемо подовжити термін його роботи, перемістити в інше місце, щоб обслуговувати інші ринки, або, коли вийде строк служби, прибрати супутник на орбіту-кладовище».

Так звані «орбіти-кладовища» вищі та менш завантажені. Супутники можна залишати там, не створюючи ризику для апаратів, що працюють.

Як альтернативу супутники, що вийшли з ладу, можна направити в атмосферу Землі. Тоді вони згорять під час падіння.

Однак Россеттіні каже, що проєкт GEA має на меті дати космічному сміттю нове життя.

[Лука Россеттіні, генеральний директор D-Orbit]:

«У майбутньому замість того, щоб викидати це сміття, можна буде доставити його на орбітальну станцію перероблення, щоб перетворити на сировину й використати на орбітальних виробничих підприємствах».