18.08.2024
Телеканал NTD

Нобелівську премію з хімії присудили за досягнення у вивченні білків

Нобелівську премію з хімії присудили за досягнення у вивченні білків

Шведська королівська академія наук оголосила лавреатів Нобелівської премії з хімії. Нагороду отримає троє дослідників за вивчення..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Шведська королівська академія наук оголосила лавреатів Нобелівської премії з хімії. Нагороду отримає троє дослідників за вивчення структури білків.

[Ганс Еллегрен, секретар Шведської королівської академії наук]:

«Половину премії присуджують Девіду Бейкеру з Університету Вашингтона в США за обчислення структури білків, а другу половину — спільно Демісу Гассабісу та Джону Джамперу за прогнозування структури білків».

Девід Бейкер — професор Вашингтонського університету в Сіетлі, а Деміс Гассабіс — гендиректор британської компанії з дослідження штучного інтелекту, де Джон Джампер — старший науковий співробітник.

Британець Гассабіс та американець Джампер використали штучний інтелект для передбачення структури майже всіх відомих білків, тоді як американський учений Бейкер навчився опановувати так звані будівельні блоки життя і створювати нові білки, які можна використовувати як ліки, вакцини, наноматеріали й навіть мініатюрні датчики.

[Девід Бейкер, лавреат Нобелівської премії з хімії]:

«Сьогодні люди стикаються з новими проблемами. Ми живемо довше, виникають нові хвороби. Ми нагріваємо планету, забруднюємо її. Якби ми мали багато часу, то розвинулися б нові білки, які б розв’язували ці проблеми. А ми самі вигадали, як створювати нові білки, які можуть усувати проблеми».

Із 70-х років минулого століття вчені намагалися передбачити структуру білків, використовуючи послідовність амінокислот. Але це було непросто.

Гассабіс і Джампер розробили систему ШІ AlphaFold2. І завдяки їй передбачили структуру майже всіх 200 мільйонів уже виявлених білків.

[Деміс Гассабіс, лавреат Нобелівської премії з хімії]:

«Білки — це те, від чого залежить усе в житті. Дуже важливо розуміти, який вигляд має тривимірна структура білка в організмі, щоб зрозуміти, що він робить. Наша програма AlphaFold може передбачити цю тривимірну структуру за генетичною послідовністю цього білка».

[Джон Джампер, лавреат Нобелівської премії з хімії]:

«Біологам-дослідникам потрібно рік чи більше, щоб отримати одну відповідь. А ми маємо програму, яка дає досить якісну відповідь за 5-10 хвилин».

Церемонія нагородження всіх лавреатів пройде в грудні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нобелівську премію з хімії присудили за досягнення у вивченні білківУ Японії розробили прилад, який запобігає тепловому ударовіРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціУ Перу знайшли стародавнє поховання з останками 45 осіб, здебільшого дітейЕкологи підрахували популяцію тюленів у гирлі ТемзиГігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті ТехасЯк устриці можуть допомогти будівельній галузі«Розумні» окуляри показали, на що найчастіше дивляться покупці нерухомостіНауковці створили першу 3D-модель мозку фруктової мухиВирізані кістки: люди на півдні Південної Америки з’явилися значно раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: