05.06.2024
Телеканал NTD

ЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда Діморфос

ЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда Діморфос

У вересні 2022 року космічний апарат НАСА DART зіткнувся з невеликим астероїдом Діморфосом за мільйони кілометрів..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

У вересні 2022 року космічний апарат НАСА DART зіткнувся з невеликим астероїдом Діморфосом за мільйони кілометрів від Землі, успішно змістивши його орбіту.

Від вибуху на небесному тілі виник кратер, а за ним — кометоподібний хвіст із пилу та щебеню завдовжки кілька тисяч кілометрів.

Знадобилося багато днів спостережень через телескопи в Чилі та ПАР, щоб визначити, наскільки удар змінив траєкторію 160-метрового астероїда.

До зіткнення Діморфосу, який обертається навколо більшого астероїда Дідим, потрібно було 11 годин і 55 хвилин, щоб пройти його орбітою.

Науковці очікували, що час зменшиться на 10 хвилин. Однак торік у жовтні НАСА оголосило, що зіткнення зменшило орбіту астероїда на 32 хвилини.

Тепер Європейське космічне агентство планує повернутися до Діморфоса, щоб обстежити його докладніше.

Місія «Гера», названа на честь грецької богині шлюбу, має стартувати 7 жовтня.

[Ян Карнеллі, менеджер проєкту]:

«Ми вперше доставимо радар, який дасть нам змогу дослідити внутрішню структуру астероїда. Також з набором інструментів, такими як тепловізійна та багатоспектральна камери, можна буде зрозуміти властивості астероїда».

Космічний апарат HERA вирушить до Діморфоса з двома невеликими, схожими на дрони апаратами CubeSat. Вони спочатку вийдуть на орбіти Дідима та Діморфоса, а потім здійснять на них посадку.

[Ян Карнеллі, менеджер проєкту]:

«Вони матимуть георадар, мультиспектральні пристрої для формування зображень. І з наближенням, звичайно, вони ризикуватимуть більше. Ідея полягає в тому, щоб запускати дешевші системи ближче до небезпечної зони, а HERA буде на безпечній відстані».

Є надія, що місія «Гера» відіграє важливу роль у створенні методів планетарної оборони, якщо якийсь астероїд у майбутньому загрожуватиме Землі.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда ДіморфосСобака-робот на варті врожаюРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в Китаї700 тисяч років тому індонезійський острів Флорес населяли люди зростом 90 смТанення льодовиків у Швейцарських Альпах цього року прискорилосяНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуДосягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на СонцеЕкологи підрахували популяцію тюленів у гирлі Темзи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: