28.11.2024
Телеканал NTD

Парламент Китаю затвердив закон про нацбезпеку в Гонконзі

Китайський парламент затвердив закон про національну безпеку в Гонконзі. Окремо ухвалювати в автономному регіоні його не будуть. Він набере чинності, коли документ підпише вище керівництво КНР.

Закон передбачає боротьбу з диверсіями, сепаратизмом, тероризмом, іноземним втручанням, а також через нього в Гонконзі можуть з’явитися представництва китайської розвідки.

Законопроект оприлюднили всього кілька днів тому. Він уже спричинив у колишній британській колонії масштабні протести.

Китайський прем’єр Лі Кецян сказав, що закон буде корисним для довгострокової стабільності й процвітання території. Однак гонконжці кажуть, що документ сильно вдарить по свободах регіону.

[протестувальниця]:
«Якщо закон про нацбезпеку набере чинності, і якщо вони справді створять бюро національної безпеки в Гонконзі, то що буде з протестувальниками? Невже наступне покоління гонконжців почнуть відправляти до таборів перевиховання, як у Сіньцзяні? Це найбільше непокоїть усіх жителів».

[протестувальниця]:
«Якщо ми навіть будемо протестувати, не думаю, що владу Китаю хвилюють наші бажання чи переживання. Уважаю, що цей закон призведе до того, що на вулиці вийдуть радикальніші учасники протесту».

Раніше в законодавчому органі Гонконгу відбулися сутички через плани затвердити ще один документ. Він криміналізує неповагу до національного гімну КНР.

Водночас у світі висловлюють занепокоєння через дедалі більший вплив Пекіна на Гонконг. Побоювання вже висловили США, Велика Британія та Євросоюз.

Уряд Японії також зробив щодо цього заяву.

[Йосіхіде Суга, прессекретар кабінету міністрів Японії]:
«Для Японії Гонконг — надзвичайно важливий партнер, що має з нами тісні економічні й соціальні відносини. Гадаю, що дуже важливо, щоб регіон і далі був відкритим і розвивався демократично й стабільно згідно з принципом “одна країна — дві системи”».

Уряд Великої Британії заявив, що, якщо влада КНР не відмовиться від спірного закону, то він готовий змінити статус жителів Гонконгу. Міністр закордонних справ Домінік Рааб сказав, що Лондон готовий дозволити гонконжцям без обмежень навчатися й працювати в Сполученому Королівстві та надати їм повноцінне підданство.

США ж збираються позбавити Гонконг особливого торговельного статусу й можуть запровадити проти Пекіна санкції.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: