25.01.2024
Телеканал NTD

YouTube визнав, що видаляє фрази з критикою на адресу компартії Китаю

Eric Piermont/AFP via Getty Images

YouTube визнав, що він видаляє з розділу коментарів деякі фрази з критикою на адресу Комуністичної партії Китаю (КПК) китайською мовою.

«Схоже, що це помилка в нашій системі контролю за дотриманням вимог, і ми вже почали розслідування», – заявив представник YouTube 26 травня.

Про зникнення коментарів 13 травня повідомила Дженніфер Цзен – блогер і автор YouTube-каналу з новинами про Китай. Про проблему також повідомили тайваньські ЗМІ.

Деякі користувачі скаржилися на це ще в жовтні 2019 року на офіційних сторінках сервісної підтримки YouTube.

Одна фраза, яку постійно видаляють – це «gongfei» (共匪), що можна перекласти як «комуністичний бандит». Її часто використовували за часів громадянської війни в Китаї.

Інша фраза – це «wumao» (五毛), що буквально означає «п’ятдесят центів». Зазвичай так називають армію інтернет-тролів, яку КПК використовує для поширення своєї пропаганди в Інтернеті. З чуток, таким працівникам платять близько 50 центів за пост.

Видання Epoch Times не раз перевіряло обидві фрази під різними акаунтами на YouTube і під різними відео, завжди дістаючи один і той самий результат: коментарі видаляли приблизно за 20 секунд.

Раніше Google неодноразово критикували за ймовірний зв’язок із КПК. З 2018 року компанія співпрацює з провідним дослідницьким центром зі штучного інтелекту в Університеті Цінхуа – престижному китайському академічному закладі, який також веде розробки в цій галузі для китайських військових.

Також у 2018 році надійшла інформація, що Google нібито таємно розробляє пошуковий додаток для китайського ринку в рамках проєкту «Бабка». Він повинен був виявляти користувачів мережі, які шукають інформацію, що зазнає цензури КПК. Водночас історію пошуку користувачів збиралися зв’язати з телефонними номерами.

Законодавці, правозахисники й навіть деякі співробітники Google виступили проти проєкту. Пізніше, як припускають, його заморозили.

Також з 2006 по 2010 рік Google надавав китайським користувачам цензуровану версію своєї пошукової системи. Вона припинила роботу після того, як компанія заявила, що з Китаю було вчинено кібератаку на облікові записи електронної пошти Google десятків китайських правозахисників.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: