20.12.2024
Телеканал NTD

Боянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фресками

Боянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фресками

Ці фрески визнані ЮНЕСКО однією з найважливіших колекцій середньовічного живопису. Вони прикрашають стіни та склепіння Боянської..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Ці фрески визнані ЮНЕСКО однією з найважливіших колекцій середньовічного живопису. Вони прикрашають стіни та склепіння Боянської церкви, що примостилася біля підніжжя гір Вітоша в передмісті болгарської столиці.

Храм має три частини. Першу звели в X столітті. Тоді це була просто каплиця. У XIII столітті до неї прибудували двоповерхову споруду з каплицею та склепом, а в XIX додали ще одну прибудову.

Найважливіший період для церкви — середина XIII століття. Саме тоді її прикрасили неоціненними фресками. Загалом іконописці створили 240 окремих образів святих і майже 90 композицій зі сценами з Нового Завіту та життя святого Миколая.

[Міна Мегалла, куратор]:

«У Боянській церкві є 240 різних образів святих. На цих фресках зображено святих майже з усього світу. Це створює відчуття причетності. Кожен може прийти до церкви».

У Болгарії існує десять об’єктів, внесених до списку ЮНЕСКО. У Софії є ​​лише один, і це Боянська церква. Тому щодня сюди приїжджають туристи.

[Валентина Балдерсон, туристка зі США]:

«Просто чудово бачити це мистецтво та цей фрагмент історії. Це дуже багато розповідає про церкву того часу. <…> Це дуже важливо для мене та моїх дітей. Я пишаюся, що побувала тут. І для мене честь мати болгарське походження».

[Ані Іванова, туристка з Болгарії]:

«Я вражена чіткістю зображень і тим, що багато з того, про що ми читали й чули, можна побачити на власні очі тут, за 15 хвилин їзди від центру Софії».

Боянська церква діяла до середини минулого століття. Потім її майже 50 років реставрували. Знову відкрилася вона аж 2006-го, але вже як музей. Храм перебуває у списку ЮНЕСКО з 1979 року. А недавно ООН оголосила, що наступне засідання Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО відбудеться в Софії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фрескамиБоснійська печера Ветрениця набула статусу ЮНЕСКОЖартівливу регату ванн улаштували в БельгіїВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в ДаніїСтрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мостуУ чому секрет ідеальної неаполітанської піциУ Римі в +30 °C випав «диво-сніг»Королівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочихКубинський склодув-самоук перетворює відходи скла на твори мистецтваНесподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в Болгарії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: