20.03.2024
Телеканал NTD

Історичний обмін в’язнями між Росією та Заходом: кого обміняли

Історичний обмін в'язнями між Росією та Заходом: кого обміняли

Історичний за своїм масштабом обмін в'язнями відбувся 1 серпня в аеропорту Анкари. З одного боку була..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Історичний за своїм масштабом обмін в’язнями відбувся 1 серпня в аеропорту Анкари. З одного боку була Росія та Білорусь. З іншого — США, Німеччина, Польща, Норвегія та Словенія.

Обмін координувала незалежна сторона — турецьке управління розвідки.

Наразі відомо, що обміняли 24 в’язнів. Десять, зокрема двоє дітей подружжя, повернулися до Росії.

Серед них Вадим Красіков. У Німеччині його засудили до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира. Також повернувся Владислав Клюшин. У США йому дали дев’ять років за комп’ютерний злом та шахрайство. Передали Росії й Артема та Анну Дульцевих, а також їхніх двох дітей. Словенія засудила їх до ув’язнення за шпигунство.

Видали й Павла Рубцова та Михайла Мікушина. Обох звинуватили в шпигунстві на користь Росії. Першого в Польщі, другого — у Норвегії.

Повертається Роман Селезньов, засуджений до 27 років ув’язнення в США за кібершахрайство, а також Вадим Конощенок, якого звинуватили в контрабанді до Росії технологій та боєприпасів.

Водночас Росію залишили громадяни США Еван Гершкович та Пол Вілан, засуджені за шпигунство, і громадянка Росії та США журналістка Алсу Курмашова, засуджена за поширення нібито неправдивої інформації про армію.

Обміняли ще опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, що має російсько-британське громадянство, громадянина ФРН Патріка Шебеля, якого звинуватили в контрабанді наркотиків, а ще колишнього члена правління товариства «Меморіал» Олега Орлова. Його й саме товариство в Росії визнали іноагентами.

До групи увійшов і громадський діяч та опозиціонер Ілля Яшин, якого теж уважають іноагентом.

Також обміняли художницю Олександру Скочиленко, засуджену у справі про фейки про армію, та громадянина ФРН Ріко Крігера. Другого в Білорусі засудили до розстрілу за низкою звинувачень, зокрема за участь у бойових діях на боці України.
Коротке посилання на цю сторінку:

Історичний обмін в’язнями між Росією та Заходом: кого обмінялиНа Тайвані стався землетрусВООЗ: у Судані спалахнула епідемія холериОбмеження на рідини в 100 мл повертаються до аеропортів ЄСУ Словаччині потяг урізався в автобус — є жертвиРіші Сунак визнав поразку після виборів і готовий пітиІзраїль відповів авіаударами на загибель людей на футбольному поліКулі зі сміттям із КНДР спричинили пожежі та порушили роботу аеропорту в Південній КореїУ Греції лісові пожежі поширилися через ураганний вітерПротестувальники в Ізраїлі вступають у сутички з поліцією після смерті заручників

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: