20.03.2024
Телеканал NTD

РБ ООН спробувала знизити градус напруженості між Ізраїлем та Іраном

РБ ООН спробувала знизити градус напруженості між Ізраїлем та Іраном

Радбез ООН на засіданні в середу спробував запобігти масштабному конфлікту на Близькому Сході. Існує побоювання, що..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Радбез ООН на засіданні в середу спробував запобігти масштабному конфлікту на Близькому Сході. Існує побоювання, що Іран та його союзники почнуть спільний наступ на Ізраїль після ліквідації політичного лідера ХАМАСу та командира ліванської «Хезболли».

Ісмаїл Ханія загинув у столиці Ірану в середу вранці від ракетного удару. Раніше внаслідок ізраїльського обстрілу столиці Лівану було вбито найвищого військового командира «Хезболли» Фуада Шукра, що стало відповіддю на обстріл угрупуванням Голанських висот.

[Сіно Міцуко, заступник представника Японії при ООН]:

«Ми побоюємося, що регіон перебуває на межі тотальної війни».

Китай, Росія, Алжир та інші країни осудили вбивство Ханії, яке посол Ірану в ООН назвав актом тероризму. Водночас США, Велика Британія та Франція звинуватили Іран у тому, що він підтримує тих, хто дестабілізує регіон.

Представник США сказав, що треба посилити тиск на Іран, щоб зупинити ескалацію. А посол Великої Британії зазначила, що Ізраїль та ХАМАС мають підтвердити свою прихильність до мирного процесу.

[Барбара Вудворд, представник Великої Британії при ООН]:

«Шлях до миру має лежати через дипломатичні переговори. Довгостроковий мир не можна забезпечити бомбами та кулями».

Посол Ірану закликав осудити й покарати Ізраїль санкціями. Ізраїльський постпред озвучив аналогічний заклик щодо Ірану.

Водночас на всьому Близькому Сході пройшли протести у зв’язку з ліквідацією Ісмаїла Ханії. Зокрема, у Туреччині, Тунісі, Лівані та на Західному березі річки Йордан.

Хоча багато хто вважає, що вбивство лідера ХАМАСу — справа рук Ізраїлю, уряд Біньяміна Нетаньягу не взяв на себе відповідальності й заявив, що цього не коментуватиме.

Ханія постійно мешкав у Катарі. Він був особою міжнародної дипломатії ХАМАСу й брав участь у непрямих переговорах щодо припинення вогню в Секторі Гази.
Коротке посилання на цю сторінку:

РБ ООН спробувала знизити градус напруженості між Ізраїлем та ІраномРаптові повені в Ємені: десятки загиблихВООЗ проводить найбільшу медичну евакуацію із Сектора Гази з жовтня 2023 рокуТайфун «Шаньшань» налетів на Японію: є загиблі та постраждаліІзраїль і ХАМАС локально припинять вогонь, щоб дітям зробили щепленняЕкспомічницю губернатора штату Нью-Йорк звинувачують у шпигунстві на користь КитаюВенесуельці збираються біля в’язниць, щоб дізнатися про долю арештованих родичівДжуліан Ассанж вийшов із британської в’язниці та полетів до АвстраліїПалата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про захист ФалуньгунТри концерти Тейлор Свіфт у Відні скасували через загрозу теракту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: