16.10.2024
Телеканал NTD

На згадку про жертв коронавірусу: артдилер подарував коштовну картину Рейксмузею

На згадку про жертв коронавірусу: артдилер подарував коштовну картину Рейксмузею

Цінний подарунок одержав Рейксмузей в Амстердамі. Артдилер Боб Габольдт передав музею картину кінця XVI століття. Твір..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Цінний подарунок одержав Рейксмузей в Амстердамі. Артдилер Боб Габольдт передав музею картину кінця XVI століття. Твір належить пензлю фламандського художника Бартоломеуса Спрангера й називається «Тіло Христа, підтримуване ангелами».

Габольдт спочатку збирався продати картину, але через епідемію торги зірвалися. Під час карантину власник зрозумів, що це полотно має послужити добру. Тоді він вирішив подарувати його музею на згадку про всіх жертв пандемії.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Він нідерландець, але живе за межами Нідерландів — у Франції та в Італії. І він не публічна особа. Габольдт відчував через коронавірус великий тиск, бо звик подорожувати між цими країнами, але це стало неможливо. Він і раніше був щедрим до музею, але такого ми не очікували».

Бартоломеус Спрангер народився в Антверпені, але жив і працював в Італії й Чехії.

На подарованій картині зображено, як троє ангелів підіймають покійного Ісуса Христа, щоб допомогти йому піднестися на небо.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Цю картину було написано в атмосфері Праги й двору Рудольфа II, який був імператором і найбільшим відомим в історії меценатом. Він заснував кунсткамеру, де зберігалося багато таких творів. При ньому працювало багато нідерландських художників».

Дарувальник також хотів підтримати Рейксмузей. За оцінками ЮНЕСКО, через наслідки пандемії кожен восьмий музей у всьому світі може не вижити.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Коли ми закрилися, то відчули дуже гостру кризу. Щотижня втрачали мільйон (євро). Тому для нас дуже важливо, щоб музей працював. Це фінансовий бік. Та для наших гостей усе було набагато гірше, бо вони не могли бачити картини».

Уряд Нідерландів зняв карантинні обмеження, і Рейксмузей знову приймає гостей. Його директор каже, що під час вимушеної ізоляції на вебсайт із картинами щотижня заходив мільйон користувачів. Однак люди скучили за живим переглядом художніх колекцій і поспішають відвідати музей.
Коротке посилання на цю сторінку:

На згадку про жертв коронавірусу: артдилер подарував коштовну картину РейксмузеюДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами2400 троянд різних сортів привезли на виставку в Індії10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорНайбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-порте

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: