26.11.2024
Телеканал NTD

Учені симулювали грязьові вулканічні потоки на Марсі

Учені симулювали грязьові вулканічні потоки на Марсі

На поверхні Марса вчені виявили тисячі елементів ландшафту, які нагадують вулкани. Однак їхнє походження викликає багато..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

На поверхні Марса вчені виявили тисячі елементів ландшафту, які нагадують вулкани. Однак їхнє походження викликає багато дебатів.

Деякі вважають, що вони з’явилися внаслідок вивержень грязьових вулканів. Однак дуже мало відомо про те, як поводяться такі потоки на поверхні Червоної планети.

Щоб це з’ясувати, група дослідників Академії наук Чехії об’єдналася зі вченими Відкритого університету Великої Британії та провела унікальний експеримент.

Вони використали спеціальну камеру, у якій створили суворі марсіанські умови: низький тиск і мінусову температуру. Зрештою з’ясувалося, що грязь може поводитися на поверхні планети так само, як це робить лава на Землі.

[Петр Брож, керівник дослідження]:
«Грязь усе ще просувалася вперед навіть під утвореною кіркою. Саме так деякі типи лави рухаються тут, на Землі. І це велике відкриття. Тобто, якщо речовина на Марсі має лавові властивості, то це ще не означає, що це не грязь».

Марсіанська атмосфера приблизно в 150 разів розрідженіша, ніж земна. За такого тиску вода починає закипати, випаровуватися, а потім замерзає.

Експеримент показав, як нестабільність води в бруді впливає на її поведінку. Наприклад, за вищої температури грязь закипала й навіть починала підійматися над поверхнею піску.

[Петр Брож, керівник дослідження]:
«Якщо ви опинитеся на Марсі, то побачите, що гравітація там становить лише третину нашої. Кожен стрибок буде значно вищим. І ви побачите, як навколо літають частки ґрунту. Це буде для людей дуже незвичайним».

Учені кажуть, що те, як тече грязь на Марсі, нагадує потік лави гавайських вулканів. Вони також зазначають, що їхнє відкриття історичне.

[Петр Брож, керівник дослідження]:
«Якщо щось утворилося з лави, тоді це означає, що під поверхнею — висока температура, щось, що розплавляє камені. А якщо ці вулкани грязьові, тоді це означає, що під поверхнею Червоної планети міститься рідина. І дуже важливо визначити, який варіант правильний, бо з цього можна зробити різні висновки».

Учені сподіваються, що це наблизить науку до розгадки того, чи є життя на Марсі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені симулювали грязьові вулканічні потоки на МарсіЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: