16.10.2024
Телеканал NTD

У Бразилії горять найбільші водно-болотні угіддя світу

У Бразилії горять найбільші водно-болотні угіддя світу

У Бразилії горить Пантанал — найбільші водно-болотні угіддя світу. До того ж цього року через посушливу..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

У Бразилії горить Пантанал — найбільші водно-болотні угіддя світу. До того ж цього року через посушливу погоду болотами їх назвати вже не можна.

Те, що відбувається, місцеві жителі називають «пеклом».

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«У цей час Плантанал має бути затоплений. Він відомий як найбільше заболочене місце у світі, але зараз він схожий на пустелю, пекло, усюди вогонь. <…> Удень уже не видно обрію, складно орієнтуватися й працювати з човном. Тяжко дихати, важко новонародженим дітям, спека стає дедалі сильнішою».

Провідник рибалок Амільтон Брандао поспішає до міста Корумба, що в штаті Мату-Гросу-ду-Сул, щоб допомогти Клейтону Хосе врятувати худобу від вогню.

До ранчо Хосе можна дістатися човном, але до місця, де застрягла його скотина, пройти можна тільки на коні.

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«Це дуже сумно: бачити, як нищиться такий заповідник. У вогні гине стільки життів».

[Клейтон Хосе, фермер]:

«Ми намагаємося перевести худобу на інший бік затоки, щоб вона мала більше шансів вижити. Вогонь поширюється так, що може оточити її та спалити».

Тоді як Мату-Гросу-ду-Сул потерпає від посухи й горить, інший бразильський штат — Ріу-Гранді-ду-Сул — уже понад місяць тоне внаслідок аномальних злив.

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«Усе перемішалося. У Пантаналі, де зараз має бути повно води, сухо, а в Ріу-Гранді-ду-Сулі, де має бути сухо, усе навпаки».

Пожеж на водно-болотних угіддях Пантаналу цьогоріч палає майже вдесятеро більше, ніж зазвичай.

Від найбільших пожеж в історії спостережень регіон постраждав у 2020 році, і зараз їх масштаби майже такі самі. І це тоді як вогненебезпечний сезон тут ще не почався — зазвичай він настає в липні й досягає піка в серпні та вересні.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Бразилії горять найбільші водно-болотні угіддя світуКитай більше не відправлятиме своїх дітей на усиновлення за кордонТри концерти Тейлор Свіфт у Відні скасували через загрозу терактуЩе чотири тіла витягли з затонулої яхти техномагната Майка Лінча25 років репресій у Китаї: у всьому світі закликають захистити ФалуньгунУ ЄС набули чинності мита на електромобілі з КитаюСутички у Великій Британії після потрійного вбивства дітей у Саутпорті тривають9 членів Агентства ООН у справах палестинських біженців причетні до нападу ХАМАСу на ІзраїльВеликий караван мігрантів знову рухається в бік кордону СШАМасові протести охопили Венесуелу після перемоги Ніколаса Мадуро на виборах

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: