27.06.2024
Телеканал NTD

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Тайваню

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Тайваню

Тисячі людей вийшли на вулиці до будівлі парламенту Тайваню. Вони протестують проти законопроєктів, які посилять контроль..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Тисячі людей вийшли на вулиці до будівлі парламенту Тайваню. Вони протестують проти законопроєктів, які посилять контроль законодавців над новим президентом Вільямом Лаєм, його адміністрацією та керівною Демократичною прогресивною партією. Тримаючи в руках транспаранти, натовп скандує: «Якщо немає дискусій, то немає і демократії».

[Ся, студент]:

«Я думаю, що маю висловити свою позицію і сказати законодавцям, що ми не дозволимо цьому статися. Вас обрав народ, а ми тут, щоб вас контролювати».

Ініціаторами нових заходів виступили головні опозиційні партії острова — Гоміньдан та Тайванська народна партія. Якщо законопроєкти ухвалять, законодавчий орган дістане право притягувати до відповідальності чиновників за неправдиві заяви чи приховування інформації. Керівна партія звинувачує опозицію у проштовхуванні нових законів без проведення консультацій.

[Цай Цзюн Сян, професор Національного університету Чун Чен]:

«Демократія ще не померла, але вона перебуває під загрозою. Після ухвалення цих законопроєктів, Законодавчий юань перетвориться на бунтівну й домінантну гілку влади, яка зловживатиме владою і зазіхатиме на владу інших гілок».

Ця подія дуже схожа на рух «Соняшник» 2014 року, коли сотні студентів штурмували парламент острова через торгову угоду з комуністичним Китаєм.

Демонстрація відбулася після інавгурації нового президента Тайваню Вільяма Лая. Попри перемогу, Лай зіштовхнувся з розколом у парламенті. Його керівна партія втратила більшість у законодавчому органі. Це спонукало опозиційні партії об’єднати зусилля.

[Цай Цзюн Сян, професор Національного університету Чун Чен]:

«Найближчої п’ятниці ми побачимо новий конфлікт, бо вони збираються ухвалити нові законопроєкти, і деякі з них дуже спірні».

Дебати між політичними партіями щодо нових законів перейшли на фізичний рівень.

Минулої п’ятниці між депутатами сталися бійки. Один із них вихопив документи й вибіг із залу.

Компартія Китаю вважає за краще вести переговори з партією Гоміньдан, бо та традиційно співпрацює з Пекіном. КПК спробувала посилити свій вплив на Тайвані шляхом залучення на свій бік авторитетних постатей у партії.

Десятиліттями китайська компартія називає острів своєю бунтівною провінцією. Вона також обіцяє в разі потреби анексувати його силою. І це попри те, що вона ніколи ним не керувала.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Тайваню«Він крутий»: Трамп прибув на з’їзд своєї партії з пов’язкою на вусіКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняООН: у світі стало 120 мільйонів біженців та переселенцівГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиУ Великій Британії затримали підозрюваного в убивстві дружини та дочок коментатора BBCКНР проводить військові навчання навколо ТайванюПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Прокурор МКС подав запит на видання ордерів на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСуТайїп Ердоган: «Більш як 1000 членів ХАМАСу перебуває в лікарнях Туреччини»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: