29.11.2024
Телеканал NTD

Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність

Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність

Ніколас — єдиний підліток у селі, що на північному сході Греції. Іноді батько возить його за..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Ніколас — єдиний підліток у селі, що на північному сході Греції. Іноді батько возить його за 50 кілометрів до сусіднього села, щоб той пограв у футбол із ровесниками.

Раніше тут було багато дітей. Нині дві третини з 300 жителів — люди віком від 70 років.

Місцевий голова каже, що ситуація жахлива.

[Стратос Василіадіс, голова села]:

«Ми на переломному етапі. Наступні кілька років — наш останній шанс щось змінити».

У більшій частині Європи впала народжуваність. І Греція — добрий приклад. Прем’єр-міністр назвав цю проблему «бомбою вповільненої дії».

Батько Ніколаса каже, що вони з дружиною хотіли народити ще дітей, але настала боргова криза.

[Христос Гіанакідіс, батько Ніколаса]:

«Ви хочете народити другу дитину. Але щоб її народити, сім’я має заробляти більше грошей. У наш час треба бути героєм, щоби створювати сім’ю».

У Греції — один із найнижчих показників народжуваності в Європі. У 2022 році тут зареєстрували найменше народжень більш ніж за 90 років. Це пояснюють борговою кризою, за якою пішли роки жорсткої економії та еміграції.

Кілька років тому, коли вирували протести, рівень безробіття серед молоді досяг 60 %. Нині він перевищує 25 %. Сотні тисяч молодих людей уже покинули Грецію.

Ця початкова школа обслуговує 17 сіл. І кількість школярів постійно зменшується. Нектарія Муропулу — учителька першого класу, у якому лише чотири учні.

[Нектарія Муропулу, учителька початкових класів]:

«Коли тобі за 30 і ти заробляєш 1000 євро, ти, звичайно, двічі подумаєш, перш ніж створити сім’ю, бо ти не можеш її утримувати. Це дорого».

У Греції вже є допомога при народженні дитини, пільги на дитячі товари та пільги у зв’язку з вагітністю та пологами в приватному секторі. Але ці ініціативи виявилися неефективними.

Чиновники кажуть, що уряд планує оприлюднити нові заходи в травні. Вони можуть містити грошову допомогу сім’ям, доступне житло для молоді та фінансову допомогу в галузі репродуктивної медицини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Як в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі Франції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: