30.01.2024
Телеканал NTD

Ексклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям

Ексклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям

У цій майстерні в Лондоні творчість і планета Земля нерозривні. Тут виготовляють глобуси ручної роботи. Коштують..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

У цій майстерні в Лондоні творчість і планета Земля нерозривні. Тут виготовляють глобуси ручної роботи. Коштують вони від 1500 до 100 000 фунтів стерлінгів. Це 1700–115 000 євро.

Відкрилася компанія у 2008 році. А причиною стало те, що її засновник Пітер Беллербі захотів купити батькові на подарунок гарний і водночас якісний глобус. Але не знайшов. Лишалося тільки зробити самому, звісно, за допомогою художників.

Пітер дослідив старовинну техніку виготовлення глобусів. У компанії її вдосконалили й тепер використовують. Спочатку треба розрахувати розмір клинів. Це дуже складно. Клини роблять зі спеціального паперу. На них друкують мапу. Далі сегменти вимочують у воді, а потім акуратно наклеюють.

Наступний етап — нанесення малюнка водостійкими фарбами. Наносять їх у кілька шарів, щоб із роками не зблякли.

[Едді да Сілва, головний спеціаліст]:

«Робити глобус дуже складно. По-перше, його виготовляють вручну, і проблеми створює форма цієї круглої поверхні. Треба вирівняти лінії, наприклад широти, назви країн та інший текст. Це абсолютно новий рівень складності».

Один глобус роблять від кількох місяців до двох років. Усе залежить від побажань замовника. Водночас для різних країн — різні особливості.

[Пітер Беллербі, засновник компанії]:

«В Індії мене можуть посадити у в’язницю на пів року, якщо не зобразити кордон між Індією та Пакистаном, як цього хоче уряд Делі. Ми маємо все робити правильно».

Глобуси замовляють бізнесмени, колекціонери, відомі політики та кінематографісти.

[Джошуа Налл, директор Музею історії науки Віппла]:

«Гадаю, зараз глобуси, можливо, стають дедалі престижнішими предметами. Їх купують для демонстрації, краси. І, звісно, так було завжди. Глобуси завжди створювали так, щоб вони мали престижний вигляд».

У компанії працює близько 20 художників та картографів. За рік виготовляють приблизно 600 глобусів різного розміру та дизайну.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ексклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакСендбординг повертається до НамібіїНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: