17.02.2024
Телеканал NTD

Протести проти прем’єра Словаччини стали масштабнішими

Протести проти прем'єра Словаччини стали масштабнішими

Ще більше протестувальників вийшли на вулиці Братислави — столиці Словаччини. Тут уже третій тиждень виступають проти..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Ще більше протестувальників вийшли на вулиці Братислави — столиці Словаччини. Тут уже третій тиждень виступають проти планів уряду змінити кримінальне законодавство. Зокрема, проти розформування спеціального органу, який розслідує корупційні злочини.

За даними місцевих медіа, на нещодавній протест вийшло від 15 до 18 тисяч осіб. Минулого тижня демонстрантів було майже десять тисяч.

[протестувальник]:

«Я прийшов, бо мені не байдуже, що відбувається, що робить цей уряд. Мені не подобається, який ми маємо вигляд у Євросоюзі».

Прем’єр-міністр лівих поглядів Роберт Фіцо намагається провести через парламент реформу, яка містить розформування спеціальної антикорупційної прокуратури. Також вона обмежить захист інформаторів та зменшить терміни покарання за фінансові злочини.

Європейська комісія попередила, що якщо Словаччина порушить закони ЄС, щодо неї можуть ужити дисциплінарних заходів.

[Міхал Сімека, політик]:

«Прокуратура ЄС їм чітко сказала, що реформа загрожує верховенству закону в Словаччині. Вона ясно сказала, що якщо вони не припинять, Словаччина може втратити гроші від ЄС. Вони відкрито брешуть і позбавляють нас майбутнього».

Фіцо кілька разів обіймав посаду прем’єр-міністра Словаччини. Попереднього разу він пішов у відставку у 2018 році на тлі масових протестів проти корупції, що виникли після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої.

Сам Фіцо звинувачує спеціальну антикорупційну прокуратуру в політичній упередженості й каже, що її дії порушують права людини.

Уряд хотів ухвалити реформу перед Різдвом. Тепер чиновники кажуть, що голосування, найімовірніше, перенесуть на січень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протести проти прем’єра Словаччини стали масштабнішимиУ Гаїті обрали голову перехідної ради та поміняли прем’єраПроблему обміління Панамського каналу обіцяє розв’язати новообраний президентЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Хаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирівЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: