07.11.2024
Телеканал NTD

«Війна йде не тільки на полі бою»: російські хакери атакували «Київстар»

«Війна йде не тільки на полі бою»: російські хакери атакували «Київстар»

12 грудня в мережі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій. Спричинила його масована кібератака. Відповідальність за..

Дата завантаження: 2024-05-07

video
FILE PHOTO: A hooded man holds a laptop computer as cyber code is projected on him in this illustration picture taken on May 13, 2017. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

12 грудня в мережі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій. Спричинила його масована кібератака.

Відповідальність за неї взяла на себе російська хакерська організація «Солнцепьок», яка пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Росії. Свої дії вона пояснила тим, що оператор забезпечує зв’язком ЗСУ, держоргани та силові структури України.

Унаслідок атаки 24 млн абонентів залишилися без зв’язку та мобільного інтернету.

Неочікуваною вона стала й для банків. Так, до 40 % POS-терміналів у торгових мережах перестали працювати. Зокрема, через збій виникли проблеми в роботі сервісів «ПриватБанку», «Ощадбанку» та «Монобанку».

У пресслужбі «Київстару» заявили, що атаку було здійснено за допомогою облікового запису одного зі співробітників і що основною її ціллю було руйнування IT-інфраструктури компанії, що частково й відбулося.

[Олександр Комаров, президент компанії «Київстар»]:

«Війна проходить не тільки на полі бою, вона проходить також у віртуальному просторі, у кіберпросторі. І, на жаль, ми вражені в результаті цієї війни».

Водночас у «Київстарі» спростували заяву російських хакерів про те, що нібито вони «отримали особисті дані абонентів оператора».

[Олександр Комаров, президент компанії «Київстар»]:

«На цей момент ми не бачимо зовсім ніяких витоків персональних даних із мережі “Київстар”».

За словами Комарова, уже повністю відновлено роботу фіксованого домашнього інтернету та майже на 99 % відновлені послуги голосового зв’язку. Однак мобільний інтернет вмикатимуть поступово.

Перша серйозна атака організації «Солнцепьок» на Україну сталася у 2015 році. Тоді вона була спрямована на енергетичну інфраструктуру. А у 2017 році російські хакери атакували Україну вірусом NotPetya.

Коротке посилання на цю сторінку:

«Війна йде не тільки на полі бою»: російські хакери атакували «Київстар»Мігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Лікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблих

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: