29.10.2024
Телеканал NTD

Одна з найвідоміших продемократичних активісток Гонконгу виїхала з острова

Одна з найвідоміших продемократичних активісток Гонконгу виїхала з острова

Одна з найвідоміших активісток, яка виступала за демократію в Гонконгу, виїхала до Канади. Агнес Чоу займається..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Одна з найвідоміших активісток, яка виступала за демократію в Гонконгу, виїхала до Канади. Агнес Чоу займається громадською діяльністю з 15 років. Раніше вона десять місяців пробула у в’язниці за нібито несанкціоновану акцію протесту. Тепер вона заявила, що вирішила залишити острів, бо влада посилила тиск, через що в неї різко погіршився психологічний стан.

27-річна активістка була серед провідних членів розформованої продемократичної організації «Демосисто». До неї також входив відомий гонконзький активіст Джошуа Вонг. Група розпалася за кілька годин після того, як у 2020 році Пекін односторонньо ухвалив у Гонконгу радикальний закон про нацбезпеку.

Того ж року Агнес Чоу засудили до десяти місяців ув’язнення, звинувативши в участі в несанкціонованих зборах. Відбувши термін, вона розповіла, як перебувала під наглядом поліції та як за нею стежили. Тепер каже, що виїхала з Гонконгу, щоби навчатися.

У межах закону про нацбезпеку звинувачення висунули й сотням інших активістів, медійних діячів та юристів, зокрема продемократичному медіамагнатові Джиммі Лаю. 75-річного бізнесмена визнали винним у шахрайстві й засудили майже до шести років тюрми.

Гонконг колись був британською колонією. У 1997 році його передали Пекіну згідно з угодою, яка гарантувала його демократичні свободи принаймні до 2050 року. Проте відтоді компартія Китаю дедалі більше збільшувала свій вплив на острові.

Серйозним ударом по демократії став закон про нацбезпеку. Критики кажуть, що він дає змогу арештувати практично будь-кого, звинувативши в тероризмі чи змові з іноземними силами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Одна з найвідоміших продемократичних активісток Гонконгу виїхала з островаЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуСвітові ціни на какао б’ють рекордиДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляВеликі повені на півночі Іраку: є загибліПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: