27.05.2024
Телеканал NTD

Британець першим у світі без гідрокостюма проплив через всю річку Гудзон

Британець першим у світі без гідрокостюма проплив через всю річку Гудзон

Ще кілька гребків, і британсько-південноафриканський плавець Льюїс П’ю підіймається на пірс у Нью-Йоркській бухті поряд із..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ще кілька гребків, і британсько-південноафриканський плавець Льюїс П’ю підіймається на пірс у Нью-Йоркській бухті поряд із Беттері-парком. Так скінчився його одномісячний заплив Гудзоном. 53-річний чоловік першим у світі без гідрокостюма проплив цю річку.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Як я почуваюся? Я змучений. 500 кілометрів уплав — це довгий шлях. Та водночас сповнений натхнення. Ця річка була однією з найбільш забруднених в Америці, якщо не в усьому світі. Але жителі Нью-Йорка сказали, що з них досить, і все змінили».

Заплив почався в озері Сльоза хмар в Адірондакських горах, звідки витікає Гудзон. Спортсмен плив по десять кілометрів на день. Уночі спав. Спочатку річка була мілкою, і нею доводилося бігти. Плавець також обходив греблі та шлюзи.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Які найяскравіші враження? Це природа на початку річки, бобри, стерв’ятники, скопи й білоголові орлани. Я плив униз за течією і час від часу перевертався на спину, і спостерігав, як наді мною пролітає білоголовий орлан. Це дивовижно».

Льюїс каже, що 50 років тому здійснити тривалий заплив Гудзоном було б неможливо. В осадових відкладеннях накопичився великий шар шкідливих речовин, бо в річку десятиліттями скидали промислові відходи та стічні води. У 70-х роках почали контролювати та зменшувати скидання відходів. Одночасно Гудзон почали очищати від осадових відкладень. Ці операції проводять і нині.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Я скажу делегатам в ООН, що якщо жителі Нью-Йорка змогли очистити річку, то, безперечно, решта теж може це зробити».

Льюїс П’ю був першою людиною, яка здійснила запливи на довгі дистанції у всіх океанах світу. Так він закликає людей захищати природу. Десять років тому плавець став першим покровителем океанів ООН.
Коротке посилання на цю сторінку:

Британець першим у світі без гідрокостюма проплив через всю річку ГудзонPet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тваринПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горилиДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»У зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечкуСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуУ Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставоюЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: