28.06.2024
Телеканал NTD

Хто допомагає «полювати» на трюфелі в Бургундії

Хто допомагає «полювати» на трюфелі в Бургундії

Собака з кличкою Тайга старанно щось шукає в лісі в Бургундії, що на сході Франції. Щойно..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Собака з кличкою Тайга старанно щось шукає в лісі в Бургундії, що на сході Франції. Щойно починає рити землю, її господар Ніколя діє швидко. Інакше знахідка прямо потрапить у шлунок Тайги. Ця команда полює на трюфелі.

Ніколя й ще майже 30 таких, як він, збирачів цінних грибів працюють на компанію, що належить Тьєррі Безе. Він узявся за цю справу 20 років тому. Але зацікавленість до трюфелів виник значно раніше.

[Тьєррі Безе, власник компанії ― постачальника трюфелів]:

«Уперше я покуштував трюфелі за малих літ, коли ми з дідусем гуляли лісом. Щороку він ішов у ліс рубати дерева. І в нього був пес, який шукав трюфелі».

Трюфелі ростуть під землею поруч із корінням дерев. Ніколя пояснює туристам, як їх діставати.

Трюфелі люблять вапняний ґрунт. У Бургундії саме такий, тож грибів багато. Але без вірного помічника їх не знайти. Шукати трюфелі можна навчити будь-якого собаку. Але є особлива порода.

[Тьєррі Безе, власник компанії ― постачальника трюфелів]:

«Назва цієї породи — лагото-романьоло. І я вирішив завести такого собаку, бо це дуже доброзичливі тварини. Ми були щасливі працювати разом, бо це була справжня дружба».

Лагото-романьоло мають дуже гострий нюх, тому збирачі трюфелів здебільшого заводять саме цю породу. Чим успішніші пошуки, тим більше можна заробити. У Європі найдешевші трюфелі коштують 500 євро за кілограм. Гриби з Бургундії — удвічі дорожчі. Найдорожчі трюфелі продають за 3000 євро за кілограм.

У ресторані, що належить компанії Тьєррі Безе, туристам пропонують покуштувати різноманітні страви з цим делікатесом.

[Діана, туристка зі Швейцарії]:

«Ми любимо трюфелі й намагаємося частіше додавати їх у свої страви. Тому нас цікавило, як їх збирають, і все, що з цим пов’язано».

[Жак, турист із Бельгії]:

«Мені подобаються трюфелі, але я рідко їх їм, бо вони дорогі. Зазвичай це буває в дорогому ресторані. Беру щось із трюфельним соусом чи щось таке».

Утім, поціновувачі трюфелів уважають, що вартість не має відлякувати. Адже купувати кілограм грибів нема потреби. Для вишуканої страви досить і 20 грамів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Хто допомагає «полювати» на трюфелі в БургундіїМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»В Австралії названі бабусі простягають руку допомоги молодим мамамУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівКішки пройшли подіумом на Тижні моди в Лондоні40 котів зустрічає гостей у котокав’ярні в ІракуДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долиніУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаОзеро в Баварії стало фіолетовим через бактерії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: