10.02.2024
Телеканал NTD

Керівна партія Польщі «Право і справедливість» втратила парламентську більшість

Керівна партія Польщі «Право і справедливість» втратила парламентську більшість

Керівна в Польщі партія «Право і справедливість» (ПіС) у неділю лідирувала на загальних виборах. Такі дані..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Керівна в Польщі партія «Право і справедливість» (ПіС) у неділю лідирувала на загальних виборах. Такі дані екзит-полів. Однак вона втратила парламентську більшість.

Якщо результати підтвердяться, то це буде величезним поворотом для країни. ПіС прийшла до влади у 2015 році. Вона так і не змогла подолати численні розбіжності з ЄС у таких питаннях, як міграція, верховенство закону та свобода медіа.

За попередніми результатами, ПіС набирає 36,8 % голосів. Це приблизно 200 крісел Сейму, у якому 460 законодавців. Цього не вистачить для затвердження рішень, тобто Матеуш Моравецький, найімовірніше, не зможе знову стати прем’єром.

Водночас лідер партії ПіС закликав прихильників надіятися на краще.

[Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість»]:

«Незалежно від того, чи у владі, чи в опозиції, ми й далі реалізовуватимемо нашу політику різними способами. Ми не зрадимо Польщу».

Опозиційні партії, які об’єдналися в ліберальній Громадянській коаліції, разом мають здобути 248 місць. Тобто вони мають шанс сформувати уряд на чолі з Дональдом Туском.

[Дональд Туск, лідер польської опозиції]:

«Я був політиком і спортсменом багато років: ніколи в житті я не був такий щасливий через друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули партію ПіС від влади».

До виборів президент Польщі сказав, що призначить прем’єром лідера партії-переможця. Водночас голову уряду й сам кабмін має схвалити Сейм. А для цього треба абсолютна більшість. Якщо парламент не затвердить на посаді кандидатуру від президента, тоді він упродовж двох тижнів має обрати нового прем’єра.
Коротке посилання на цю сторінку:

Керівна партія Польщі «Право і справедливість» втратила парламентську більшістьАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»В Індонезії через повені та зсуви гинуть людиМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: