13.09.2024
Телеканал NTD

Проблема інфляції і дірок у бюджеті чекає на переможців виборів у Польщі

Проблема інфляції і дірок у бюджеті чекає на переможців виборів у Польщі

Напередодні виборів у Польщі, які відбудуться 15 жовтня, керівна партія «Право і справедливість» та її суперники..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Напередодні виборів у Польщі, які відбудуться 15 жовтня, керівна партія «Право і справедливість» та її суперники обіцяють виборцям щедрі витрати на соціальний сектор.

Але тому, хто переможе, доведеться зіткнутися з інфляцією і дірками в державному бюджеті.

«Право і справедливість» уже збільшила витрати на соціальне забезпечення, завдяки яким, як свідчать опитування, поляки менше непокояться через високу інфляцію.

І хоч така підтримка, як уважають, досить скромна, якщо порівняти із Західною Європою, є побоювання, що вона може завадити зниженню інфляції. У лютому вона досягла піка у 18,4 %. Нині спустилася до 10 %. Це вдвічі вище, ніж у єврозоні.

Виборці зазначають, що дивитимуться, які передвиборчі обіцянки виконають партії.

[житель Варшави]:

«Питання в тому, хто переможе на виборах і які передвиборчі обіцянки буде виконано. Якщо у нас є соціальні витрати, мають бути й доходи, правда? Питання в тому, чи це не проявиться у вигляді нових підвищених податків».

[жителька Варшави]:

«З економікою постійно щось відбувається. Дороги будують, лікарні фінансують. Гадаю, що уряд робить дуже багато. І ті, хто думає, що це якась хиба, або що він робить щось не так, помиляються».

В економіці Польщі триває дворічний сплеск іноземних інвестицій, бо компанії користуються її кваліфікованою, але досі відносно дешевою, робочою силою.

Однак рейтингові агентства й аналітики вважають, що обіцянки збільшити соціальні витрати буде важко скасувати. А це може стати ударом по державних фінансах.

Водночас нацбанк Польщі хоче зменшити відсоткову ставку більше, ніж очікували, — на 75 базисних пунктів. А це свідчить про те, що він прагне стимулювати економічне зростання, а не зупинити інфляцію.

Державні доходи можуть опинитися під ще більшим тиском, якщо вибори матимуть непереконливі результати. Це може затримати фінансування від ЄС.

Економісти зазначають, що найімовірнішим сценарієм після виборів стане підвищення податків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Проблема інфляції і дірок у бюджеті чекає на переможців виборів у ПольщіЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуНапади на німецьких політиків напередодні виборів почастішали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: