12.06.2024
Телеканал NTD

Франція виведе війська з Нігеру, але підтримуватиме усунутого від влади президента

Франція виведе війська з Нігеру, але підтримуватиме усунутого від влади президента

Франція і далі підтримуватиме усуненого від влади президента Нігеру Мохамеда Базума. Про це сказала міністр закордонних..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Франція і далі підтримуватиме усуненого від влади президента Нігеру Мохамеда Базума. Про це сказала міністр закордонних справ країни Катрін Колонна. Її заява пролунала за день після того, як президент Емманюель Макрон оголосив про виведення французьких військ із цієї країни. Так, півтори тисячі армійців покинуть Нігер до кінця року.

[Катрін Колонна, міністр закордонних справ Франції]:

«Рішення, яке оголосили вчора ввечері, не ставить під сумнів позицію Франції щодо підтримки президента Базума. Ми виступаємо за повернення до конституційного порядку в Нігері за підтримки ЕКОВАСу».

Франція також відкличе з Нігеру свого посла. Той уже кілька тижнів переховується в дипмісії в столиці Нігеру, адже кінцевий строк, який дали йому військовики для від’їзду, уже минув.

Хунта, яка захопила в Нігері владу внаслідок перевороту, поставила дипломату вимогу залишити країну. Цього ж вимагали й антифранцузькі демонстранти.

Макрон відмовився визнати легітимність уряду військовиків, які в липні здійснили держпереворот. Він називає законним президентом Базума, який досі в руках армії.

Нігер був ключовим союзником Заходу в боротьбі з джихадистами в регіоні Сахель, які прийшли з Малі та за десять років поширили свій вплив. Переворот ускладнить цю діяльність.

[Анеліза Бернар, аналітик]:

«Гадаю, що ці країни чекає величезний вакуум безпеки. Судячи з нинішньої ситуації в Малі, ми вже ніби маємо попередню картину того, що може статися в Нігері. Гадаю, що нам слід очікувати значного зростання джихадистської експансії».

Це був сьомий військовий переворот у Західній і Центральній Африці з 2020 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Франція виведе війська з Нігеру, але підтримуватиме усунутого від влади президентаВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиНапади на німецьких політиків напередодні виборів почастішалиВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоПерспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату Техас

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: