10.11.2024
Телеканал NTD

Влада Нагірного Карабаху припинила вогонь і пішла на мир з Азербайджаном

У Нагірному Карабасі припинилися бойові дії. Влада невизнаної республіки заявила, що домовилася з Азербайджаном про повне припинення вогню. У Баку це підтвердили.

За даними влади Нагірного Карабаху, під час короткої воєнної ескалації загинуло принаймні сім цивільних, зокрема двоє дітей. Поранено 35 людей. Загалом загинуло 30 осіб, 200 поранено. Скільки загиблих і поранених серед азербайджанських військовиків поки не відомо.

З регіону евакуювали 2000 цивільних. Половина з них — діти.

Керівництво Нагірно-Карабаської Республіки погодилося на всі умови Азербайджану. У відповідь азербайджанська влада заявила про готовність призупинити бої, які назвала антитерористичною операцією локального значення. Раніше вона заявила, що приводом стали «військові провокації» Вірменії.

[Анар Ейвазов, представник міноборони Азербайджану]:

«Підрозділи збройних сил Вірменії, розташовані в Карабаському регіоні Азербайджанської Республіки, та незаконні збройні формування вірмен складають зброю, залишають бойові позиції та військові посади й повністю роззброюються».

За умовами Баку, армія оборони Нагірного Карабаху також має вивести з регіону важку техніку.

Також сторони домовилися провести зустріч й обговорити питання реінтеграції, гарантування прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху.

[Ільхам Алієв, президент Азербайджану]:

«Усі права (карабаських вірмен) буде забезпечено. Право на освіту, культуру та релігію. Також буде забезпечено муніципальні та виборчі права».

Водночас прем’єр-міністр Вірменії знову заявив, що вірменських військ у Нагірному Карабасі не було. Він ще сказав, що Вірменія не брала участі в обговоренні та укладенні тексту угоди про припинення вогню.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:

«Якщо миротворці запропонували укласти мирну угоду, значить, вони повністю і без будь-яких застережень узяли на себе відповідальність за безпеку вірмен у Нагірному Карабасі».

Зі слів Пашиняна, Вірменія і далі стежитиме за ситуацією в Нагірному Карабасі. Водночас у Єревані демонстранти вимагають захистити карабаських вірмен.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: