13.06.2024
Телеканал NTD

Бар’єр біля спірної мілини в Південно-Китайському морі прибрали

Бар'єр біля спірної мілини в Південно-Китайському морі прибрали

Філіппіни прибрали трьохсотметровий морський бар'єр, який у вихідні з'явився біля мілини Скарборо в Південно-Китайському морі. Цю..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Філіппіни прибрали трьохсотметровий морський бар’єр, який у вихідні з’явився біля мілини Скарборо в Південно-Китайському морі. Цю операцію схвалив президент.

Бар’єр установив Китай. Він заявляє права на 90 % акваторії моря, де перетинаються виключні економічні зони В’єтнаму, Малайзії, Брунею, Індонезії та Філіппін.

Пекін хотів перекрити доступ до мілини філіппінським рибальським човнам.

[філіппінський рибалка]:

«Скарборо ближче до Філіппін — усього за 160–250 кілометрів, а до Китаю — 800 кілометрів. Чому вони не дозволяють заходити?»

Китай намагається захопити мілину, бо вона має стратегічне значення. Вона розташована біля торгових морських шляхів, якими щорічно провозять товари на 3,4 трильйона доларів.

Суверенітету над мілиною поки не встановили. Але фактично її контролює Пекін, відколи він захопив її у 2012 році.

Міжнародний арбітраж у Гаазі у 2016 році визнав, що претензії Китаю на акваторію Південно-Китайського моря, зокрема на мілину, безпідставні. Але Пекін цього рішення не визнав.

Були побоювання, що він може створити там штучний острів.

Коли у Філіппінах був прокитайський президент Дутерте, філіппінським рибалкам дозволяли працювати коло мілини. Але за нинішнього президента відносини з Пекіном погіршилися.

Між береговою охороною двох країн у спірних зонах уже кілька разів ставалися сутички. Водночас китайський флот більший за філіппінський. Однак США пообіцяли Філіппінам підтримку в разі нападу в будь-якій точці Південно-Китайського моря.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бар’єр біля спірної мілини в Південно-Китайському морі прибралиІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»ЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у ТуреччиніТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Єменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: