03.04.2024
Телеканал NTD

Військовики Габону помістили президента під домашній арешт та оголосили про захоплення влади

Військовики Габону помістили президента під домашній арешт та оголосили про захоплення влади

Військові офіцери Габону оголосили, що захопили владу в країні та помістили президента Алі Бонго під домашній..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Військові офіцери Габону оголосили, що захопили владу в країні та помістили президента Алі Бонго під домашній арешт.

Якщо держпереворот виявиться вдалим, він стане восьмим у Західній та Центральній Африці за останні три роки. Він також покладе край майже 60-річному правлінню політичної династії Бонго.

Батько нинішнього президента прийшов у владу в 1967 році. Сам Алі ходив до школи у Франції, любить американську музику й у 78-му навіть випустив фанк-альбом.

Він прийшов у владу в результаті виборів 2009 року, після смерті батька. Країна залежить від видобутку нафти, а також відома своєю супербагатою елітою. Габонці давно хотіли справедливішого розподілу багатств, отримуваних від видобутку природних копалин. Алі обіцяв модернізувати Габон.

Тоді як його батько підтримував тісні ділові контакти з Францією, Алі обіцяв диверсифікувати економіку, а ще захистити довкілля. Він зменшив кількість міністрів та наклав обмеження на зарплати чиновників.

Утім, це не допомогло зменшити нерівність. Майже третина населення живе за межею бідності.

Ще у 2016 році опоненти звинуватили його у фальсифікації виборів. Тоді почалися протести, люди спалили парламент. Поліція відкрила по демонстрантах вогонь. 2019 року в країні була невдала спроба перевороту. А недавно в Габоні відбулися чергові вибори, на яких Алі Бонго знову оголосив себе переможцем.

Водночас офіційних заяв від уряду Габону щодо військового перевороту поки що не було.

ООН засудила спробу перевороту, а також закликала сторони до стриманості та діалогу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Військовики Габону помістили президента під домашній арешт та оголосили про захоплення владиЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора Орбана25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїВеликі повені на півночі Іраку: є загибліКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокНирки — у центрі нової кризи в Непалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: