16.07.2024
Телеканал NTD

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриття

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриття

Давньоримське місто Помпеї, що біля вулкана Везувій, досі значною мірою вкрите землею і попелом після виверження..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Давньоримське місто Помпеї, що біля вулкана Везувій, досі значною мірою вкрите землею і попелом після виверження 79 року нашої ери.

Третину міста ще не розкопали. Археологи, які тут працюють, недавно виявили залишки будинку з цікавими свідченнями про колишнє життя в Помпеях.

Відкриття зробили в міському кварталі під назвою Регіо-10. Тут розташувалися як розкішні маєтки багатіїв, так і скромніші житла середнього класу.

Знахідки діставали повільно, як частинки головоломки. Вони давали зрозуміти, що було в цьому будинку, і хто в ньому жив.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Цей будинок належав, мабуть, жителям середнього прошарку вищого класу. Адже тут є картини, фреска. Є й інші кімнати із фресками. Однак у будинку є і пекарня з піччю, що незвичайно для найелітніших будинків вищого класу. Мабуть, виникла потреба у такій діяльності. Будинок не дуже великий, але люди намагалися зберегти якусь гідність».

На одній зі стін зображено тарілку зі стравою, яка нагадує сучасну піцу. А в печі, судячи з її розмірів, можна було випікати до 100 хлібин за день.

Загалом у Помпеях знайшли вже коло 50 печей. Але саме в цій, як уважають археологи, хліб випікали на продаж у промислових масштабах, який розвозили по всьому місту.

Очевидно, що в мить виверження в будинку проходив ремонт. На підлозі археологи знайшли акуратно покладену черепицю й купи вапна.

В одній кімнаті видно обгорілі залишки ліжка чи дивана. Усього за кілька метрів від печі знайшли три скелети з роздробленими кістками.

Аналіз показує, що вони належали двом жінкам та 3‒4-річній дитині. Вони сховалися в кімнаті. Загинули, коли на них упав дах.

В іншій кімнаті археологи виявили вівтар. Його прикрашено образами змій, які в той час символізували процвітання.

Розкопки ведуть у секторі, який востаннє досліджували наприкінці ХІХ століття. Попіл тут приховує ще багато артефактів. Водночас він їх оберігає. Під ним утворилося середовище, у якому все зберігається майже в такому ж вигляді, як і багато століть тому, коли місто поглинув природний катаклізм.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриттяДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНові протези дають змогу відчувати температуру предметівПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: