27.03.2024
Телеканал NTD

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриття

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриття

Давньоримське місто Помпеї, що біля вулкана Везувій, досі значною мірою вкрите землею і попелом після виверження..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Давньоримське місто Помпеї, що біля вулкана Везувій, досі значною мірою вкрите землею і попелом після виверження 79 року нашої ери.

Третину міста ще не розкопали. Археологи, які тут працюють, недавно виявили залишки будинку з цікавими свідченнями про колишнє життя в Помпеях.

Відкриття зробили в міському кварталі під назвою Регіо-10. Тут розташувалися як розкішні маєтки багатіїв, так і скромніші житла середнього класу.

Знахідки діставали повільно, як частинки головоломки. Вони давали зрозуміти, що було в цьому будинку, і хто в ньому жив.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Цей будинок належав, мабуть, жителям середнього прошарку вищого класу. Адже тут є картини, фреска. Є й інші кімнати із фресками. Однак у будинку є і пекарня з піччю, що незвичайно для найелітніших будинків вищого класу. Мабуть, виникла потреба у такій діяльності. Будинок не дуже великий, але люди намагалися зберегти якусь гідність».

На одній зі стін зображено тарілку зі стравою, яка нагадує сучасну піцу. А в печі, судячи з її розмірів, можна було випікати до 100 хлібин за день.

Загалом у Помпеях знайшли вже коло 50 печей. Але саме в цій, як уважають археологи, хліб випікали на продаж у промислових масштабах, який розвозили по всьому місту.

Очевидно, що в мить виверження в будинку проходив ремонт. На підлозі археологи знайшли акуратно покладену черепицю й купи вапна.

В одній кімнаті видно обгорілі залишки ліжка чи дивана. Усього за кілька метрів від печі знайшли три скелети з роздробленими кістками.

Аналіз показує, що вони належали двом жінкам та 3‒4-річній дитині. Вони сховалися в кімнаті. Загинули, коли на них упав дах.

В іншій кімнаті археологи виявили вівтар. Його прикрашено образами змій, які в той час символізували процвітання.

Розкопки ведуть у секторі, який востаннє досліджували наприкінці ХІХ століття. Попіл тут приховує ще багато артефактів. Водночас він їх оберігає. Під ним утворилося середовище, у якому все зберігається майже в такому ж вигляді, як і багато століть тому, коли місто поглинув природний катаклізм.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриттяСкелет віком 6800 років знайшли в БаваріїНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріНові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космосНауковці відкрили, що кашалоти використовують для спілкування щось на зразок азбуки МорзеБетон із кави: австралійські науковці знайшли корисне застосування кавовій гущіДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Нова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: