10.04.2024
Телеканал NTD

Дивовижні скульптури з цукру видуває майстер із Гонконгу

Дивовижні скульптури з цукру видуває майстер із Гонконгу

Точними рухами гонконзький майстер Льюїс Тхо вдихає життя в шматочок гарячої солодкої маси. Кілька секунд —..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Точними рухами гонконзький майстер Льюїс Тхо вдихає життя в шматочок гарячої солодкої маси. Кілька секунд — і в руках народжується прозора фігурка оленя. Льюїс створює мініатюрні скульптури з цукру. Таких майстрів у Китаї називають «цукровими людьми».

[Льюїс Тхо, скульптор]:

«Цукрова скульптура, видування цукру й цукровий розпис — ці три навички мають справжні “цукрові люди”».

Спочатку цукор треба розчинити у воді й нагріти до певної температури. Якщо вона занизька, цукор не триматиме форми. Якщо сироп перегріти — виріб буде крихким.

Багато сучасних майстрів користується спеціальними формами. Але Льюїс дотримується традицій. Поки видуває фігуру, надає їй форми руками й ножицями.

Створення скульптур із цукру зародилося в Китаї 600 років тому. Під час Культурної революції багато китайців утекло на південь — до Гонконгу. Серед них були й «цукрові люди». Їхнє вміння виявилося дуже доречним.

[Ау Чі Кхінь, історик]:

«До 70–80-х економіка Гонконгу була не дуже сильною. Багато хто купував такі маленькі вироби своїм дітям. Ці вироби — частина історії (Гонконгу). Гадаю, ті, кому зараз за 50, малими гралися фігурками з дутого цукру».

У 90-х економіка Гонконгу зміцніла. Такі фігурки стали купувати рідше. Майстрів поменшало. Льюїс — один із небагатьох, хто зберігає традицію. Причому його вважають найкращим у місті. Найбільше любить видувати фігурки китайських драконів.

[жителька Гонконгу]:

«Ми щойно знайшли магазин, де досі займаються цим традиційним ремеслом. Моїм дітям нема де таке побачити, тому я привела їх сюди».

[туристка з Малайзії]:

«Не кожен має таку майстерність».

У 2014 році видування цукрових скульптур увійшло до списку нематеріальної спадщини Гонконгу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дивовижні скульптури з цукру видуває майстер із ГонконгуКилим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у БельгіїДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»У зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуСобача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні БарселониПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горили

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: