11.10.2024
Телеканал NTD

Через посуху в Афганістані посилюється гуманітарна криза

Через посуху в Афганістані посилюється гуманітарна криза

Сонце й далі випалює поля Абдули на півночі Афганістану, доки він із робітниками вручну збирає колосся..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Сонце й далі випалює поля Абдули на півночі Афганістану, доки він із робітниками вручну збирає колосся пшениці.

Раніше фермер збирав два-три врожаї на рік. Тепер вдається виростити лише один. Цього ледве вистачає, щоб просто прогодувати сім’ю.

Посуха почалася три роки тому. Абдулла каже, що зараз важко виростити не лише пшеницю, а й городину, зокрема дині, цибулю, баклажани та моркву. М’ясо коштує дорого, тому його сім’я із 15 осіб іноді їсть сам лише хліб.

Ще одна проблема — річки й колодязі, що пересохли через 40-градусну літню спеку. У регіоні вже бракує питної води.

[Абдулла Хахад, фермер]:

«Люди тут постали перед великими труднощами Дехто через відсутність води виїхав із села. Ми й далі садитимемо врожай, навіть якщо не вистачатиме води, бо не маємо іншого виходу. Це єдине, що ми вміємо робити».

Третина економіки Афганістану припадає на сільське господарство. Посуха загрожує продовольчій безпеці держави.

Цього року гумдопомога в країну різко зменшилася, бо жоден іноземний уряд не визнав владу «Талібану».

Нині на півночі країни будують величезний канал завдовжки 280 кілометрів. Він зможе доставляти воду для зрошення північних провінцій. Це поліпшить становище фермерів. Але до завершення проєкту ще далеко. До того ж сусідні країни вже висловлюють занепокоєння, що він зменшить їхні водні ресурси.

Згідно з глобальним індексом, Афганістан посідає шосте місце у світі серед країн, найбільш уразливих до кліматичних загроз.

А за даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, понад 15 із 42 мільйонів жителів країни дуже бракує харчів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через посуху в Афганістані посилюється гуманітарна кризаНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліПогорільці в Чилі відновлюють своє житло

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: