10.11.2024
Телеканал NTD

ЕКОВАС активізував резерви для можливої військової інтервенції до Нігеру

ЕКОВАС активізував резерви для можливої військової інтервенції до Нігеру

Проти військовиків Нігеру, які захопили владу внаслідок перевороту, можливо застосують силу. До цього почав готуватися західноафриканський..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Проти військовиків Нігеру, які захопили владу внаслідок перевороту, можливо застосують силу. До цього почав готуватися західноафриканський блок ЕКОВАС. Він заявив, що хоче мирного відновлення демократії, однак варіант введення військ також не виключає.

Заяву він зробив на саміті лідерів західноафриканських країн, який здебільшого був присвячений Нігеру.

[Омар Альє Туре, голова комісії ЕКОВАС]:

«Віддаємо розпорядження комітету начальників штабів негайно активувати резервні сили ЕКОВАС з усіма їхніми елементами. Розгорнути резервні сили ЕКОВАС для відновлення конституційного ладу в республіці Нігер».

Водночас лідери ЕКОВАСу пообіцяли посилити санкції та заблокувати виїзд із Нігеру тим, хто перешкоджає повернутися до влади обраному президентові країни Мохамеду Базуму.

Нігер, який видобуває уран, до перевороту був важливим союзником Заходу в боротьбі проти ісламістських повстанців, що спустошують регіон Сахель.

[місцевий житель]:

«Має бути діалог. Сядьмо за стіл переговорів. Ми не хочемо, щоб щось трапилося. Нігерія та Нігер — ми брати й у нас спільний кордон. Між нами тісний зв’язок. Ба більше, ми є єдиним африканським континентом».

Військова хунта захопила владу в Нігері 26 липня. Вона відкинула всі дипломатичні пропозиції, а також відмовилася виконувати ультиматум ЕКОВАСу — до 6 серпня поновити на посаді Базума.

Військовики вже оголосили, що сформували новий уряд. Імена його складу на місцевому телебаченні зачитав Махаман Руфаї Лауалі, який називає себе «генеральним секретарем уряду».

Варто зазначити, що сусідні Малі та Буркіна-Фасо, де, здійснивши переворот, владу теж захопили військовики, заявили, що військова інтервенція ЕКОВАС буде рівносильною оголошенню війни їм самим.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЕКОВАС активізував резерви для можливої військової інтервенції до НігеруЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: