20.06.2024
Телеканал NTD

Унікальне велике місце розмноження восьминогів знайшли біля узбережжя Коста-Рики

Унікальне велике місце розмноження восьминогів знайшли біля узбережжя Коста-Рики

На глибині три тисячі метрів біля узбережжя Коста-Рики восьминоги відкладають яйця. Цей розплідник виявили вчені з..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

На глибині три тисячі метрів біля узбережжя Коста-Рики восьминоги відкладають яйця.

Цей розплідник виявили вчені з Університету Коста-Рики та Інституту океану імені Шмідта під час експедиції в червні.

Досі у світі було лише два глибоководні розплідники такого ж масштабу — у Канаді та Каліфорнії.

Раніше вважали, що район узбережжя Коста-Рики непридатний для розмноження восьминогів.

[Одаліска Бредді, співробітниця Університету Коста-Рики]:
«Там почали вилуплюватись восьминоги. Це було неймовірне відкриття. Ми зрозуміли, що це розплідник і що там розмножуються восьминоги».

Це місце — у відкритому морі, за 200 кілометрів від півострова Нікойя в північній частині Коста-Рики. На дні є кілька невеликих давніх вулканів, що утворилися від Тихоокеанського хребта приблизно 23 мільйони років тому.

Тут у водних глибинах гідротермальні джерела несуть холодну воду, яка дорогою нагрівається й досягає місця, де було виявлено восьминогів. Команда вважає, що це могло бути причиною появи такого великого місця розмноження.

[Марія Ісабель Сандоваль, спеціаліст із мікропалеонтології]:
«У цьому місці проходять потоки холодної води, які входять до більших підводних гір через тріщини, проходять через земну кору, збирають її тепло і йдуть через менші підводні гори, такі як Дорадо, де розташований розплідник восьминогів. Різниця температури води становить 10 градусів».

У тому місці виявили нові підводні гори, про які раніше не знали. Вони забезпечують середовище існування безлічі морських істот. Там потенційно можуть бути й види, невідомі науці.

Учені зазначають, що владі Коста-Рики варто перетворити це місце на заповідник і не допустити, щоб там почали шельфовий видобуток корисних копалин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальне велике місце розмноження восьминогів знайшли біля узбережжя Коста-РикиЯк вітаються слониЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: