09.11.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі ухвалили судову реформу, незважаючи на протести

В Ізраїлі ухвалили судову реформу, незважаючи на протести

У понеділок в Ізраїлі з новою силою спалахнули масові протести. Перед цим парламентарі схвалили першу частину..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

У понеділок в Ізраїлі з новою силою спалахнули масові протести. Перед цим парламентарі схвалили першу частину спірного законопроєкту реформи судової системи країни.

Демонстранти заблокували головне шосе Єрусалима. Їх розганяли водометами. Затримали понад 20 осіб.

Усередині кнесету теж було неспокійно. Опозиційні депутати скандували «ганьба» та рвали паперові копії законопроєкту.

Реформа, що спричинила найбільші антиурядові протести в сучасній історії Ізраїлю, має обмежити роль Верховного суду. Прем’єр наполягає на тому, що суд має надто багато повноважень, зокрема він може скасувати будь-яке рішення уряду. Реформа покликана збалансувати гілки влади.

На піку протестів Нетаньягу вів переговори з опозицією, щоб досягти компромісу. Проте вони не мали результату.

Вашингтон ще раз закликав його знайти рішення, яке було б прийнятним для всіх.

[Метью Міллер, представник Держдепартаменту США]:

«Щоб серйозні зміни в демократичній системі були стійкими, вони повинні мати якомога ширший консенсус. На жаль, сьогоднішнє голосування відбулося з мінімально можливою більшістю. Ми й далі підтримуватимемо зусилля президента Герцога та інших ізраїльських лідерів, оскільки вони прагнуть досягти ширшого консенсусу за допомогою політичного діалогу».

Деякі військові лідери країни заявили, що ухвалення закону може поставити під загрозу національну безпеку. Водночас Біньямін Нетаньягу після голосування сказав, що його уряд і далі захищатиме права громадян, а також що військові не мають втручатися в політичні розбіжності.

Прем’єр також обіцяє, що відновить переговори з опозицією і намагатиметься укласти з нею угоду щодо другої частини судової реформи до кінця листопада.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі ухвалили судову реформу, незважаючи на протестиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: